На 18 юни светът отбелязва ведро световния ден на пикника.

...
На 18 юни светът отбелязва ведро световния ден на пикника.
Коментари Харесай

Вкусотии, които са идеални за излет или пикник

На 18 юни светът отбелязва ведро международния ден на пикника. Затова през днешния ден или уикенда наложително стегнете пикник кошницата и излезте на открито измежду природата - чистотата на дърветата снема отрицателната сила, слънчевите лъчи ще ви заредят с нужни дози витамин D, а настроението ви ще е повече от приповдигнато.

За последното несъмнено има значение какво ще извадите от кошницата, когато стигнете до мястото за пикник. Чистият въздух, придвижванията навън, приятната компания разсънват добър вкус. Погрижете се храната, която ще носите на излет или пикник, да е лека, свежа и разнообразна.

Хлябът

Хляба сложете в ленена или памучна торбичка или увийте в забрадка. В по-голяма кутия наредете добре измити здрави червени домати и плодове. Измийте пиперки, изчистете ги от семето и ги напълнете със стрито сирене, което по избор можете да размесите със ситно нарязан магданоз. Тази свежа витаминозна храна се харесва еднообразно на деца и на възрастни.

Предварително нарязани зеленчуци

 Излет

Пригответе салата от нарязани печени пиперки и магданоз, посолете я и полейте единствено с олио. Сложете я в компактно затваряща се кутия. По-същия метод се опаковат пържени патладжани, пиперки или тиквички.

Ако разполагате с термос, за поливане на патладжаните и тиквичките можете да носите кисело мляко, подправено със счукан чесън или ситно нарязан магданоз и посолено на усет. Някои дребни шишенца ще ви свършат същата работа.

Врачанска салата за пикник

Врачанска салата от пържени патладжани и печени пиперки замества най-вкусното ядене на пикник или екскурзия. След като се изпържат, патладжаните се накъсват по дължина. Опечените пиперки също се накъсват по дължина и се смесват с патладжаните. Прибавя се счукан чесън, магданоз, олио и сол.

Пастет от чушки и сирене

 Пастет от чушки

Пастет от печени пиперки и сирене е същинско лакомство. Пиперките се опичат, обелват, почистват от семето и се нарязват на ситно, след което се счукват в дървена гаванка. Настъргва се сирене и се прибавя към счуканите пиперки. Сместа се разрушава добре и се пробва на сол. Прибавя се 2-3 супени лъжици олио, 2-3 лъжици хладка вода и по-желание малко ситно нарязан магданоз. След това сместа още веднъж се разрушава.

Бюречета от тиквички или патладжани

Бюречета от тиквички или патладжани са също огромно лакомство. Тиквичките се остъргват и се нарязват на дължина, посоляват се и се изпържват леко. Между две изпържени тиквички се поставя плънка от стрито сирене с яйце и магданоз. Така приготвените бюреци се потапят поредно в брашно, в разрушено яйце и счукан сухар или брашно и се изпържват в мощно сгорещена лой до златист цвят. По същия метод се подготвят бюрек от патладжан.

Чушки пане или бюречета

 Чушки бюрек

Пълнените чушки пане, наречени на някои места в страната вегетариански шницели, не отстъпват по усет на бюречетата. За паниране се сортират месести пиперки. Те се пекат, обелват се, почистват се от семето и се пълнят със стрито сирене, яйца и магданоз, като им се придава плоска форма. След това те се панират - както бюречетата от тиквички, и се изпържват до златист цвят.

Постни сармички или пълнени чушки

Постни лозови сарми или постни пълнени пиперки, подправени с повечко копър, магданоз и джоджен, са чудесно ядене за обяд навън.

Нарязани в кутийка копър и магданоз

 Вкусотии, които са идеални за излет или пикник

По 1 връзка копър и магданоз, авансово добре измити, подсушени с забрадка и поставени в платняна торбичка, освежават храната при излет и я вършат по-богата на витамини. Със ситно нарязан копър и магданоз ще наръсим салата от домати, пиперки, краставички, както и пържени тиквички, задушени картофи и други А като ги прибавим към гъстия таратор, ще получим най-свежата и разхладителна салата.

Кюфтенца или варено пиле

Месни кюфтета и варено пиле са подобаваща и обичана храна при излет или пикник. За препоръчване е кюфтетата да се подготвят вместо с наквасен самун със сварен ориз. На 1/2 кг месо се поставя 1 кафена чашка ориз, който се сварява в подсолена вода. Слагат се и повече подправки - магданоз и черен пипер.

На пропускайте термоса с кафето, безалкохолни питиета или пък хладилната чанта с бира.

За още вкусни хрумвания не пропускате да погледнете нашите предписания за пикник.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР