На 18 май (сряда) отбелязваме поредното издание на Международния ден

...
На 18 май (сряда) отбелязваме поредното издание на Международния ден
Коментари Харесай

Международен ден на музеите в Регионален исторически музей - Пловдив

На 18 май (сряда) означаваме следващото издание на Международния ден на музеите. Събитието се провежда от Международния музеен съвет (ICOM). В самодейността вземат участие над 30 000 музеи допълнително от 120 страни по целия свят. Четирите експозиции на Регионален исторически музей – Пловдив ще работят в естественото си работно време от 9:00 до 18:00 часа с вход свободен.

В залата за краткотрайни изложения на експозиция " Съединение на България от 1885 година " на пл. " Съединение " 1 може да бъде забелязана изложбата " Яйцето ", която включва персоналната сбирка от яйца на доктор Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и кралица Йоанна.

Експозиция " Българско Възраждане " на ул. " Цанко Лавренов " 1 се включва в Международния ден на музеите с прелестната самодейност на съдружие " Хайдути ", чийто членове подариха на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по фотография от терзията Иван Гърбача, направата е лишила един месец, дрехата е шита на ръка и са употребявани само достоверни материали – 12 метра шаяк и 200 метра шнур. Главата на манекена, на която е показана носията, съставлява 3D реорганизация на лика на Хаджи Димитър.

По време на Международния ден на музеите - 18 май, Музеен център за модерна история на ул. " Ангел Букорещлиев " 14 показва изложбата " 125 години проведено тракийско придвижване в България ", готова от Съюза на тракийските сдружения в България и Тракийския теоретичен институт.

С снимки и документи, огромна част от които показани за първи път пред аудитория, изложбата споделя 125-годишната история на проведеното тракийско придвижване от основаването на сдружение " Странджа “ през 1896 година до през днешния ден. В последователен ред изложбата наблюдава главните процеси и събития в легалната и въоръжена битка на тракийските българи за национално избавление и обединяване, за отбрана на техните човешки, обществени и имуществени права, за запазване и разпространение на културно-историческото завещание и обичаи. Архивните фотоси възкресяват облиците на най-видните фигури в тракийското придвижване.

По време на Международния ден на музеите - 18 май, къщата музей на Христо Г. Данов на улица " Митрополит Паисий “ 2 демонстрира непрекъснатата си експозиция.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР