На 18 декември се отбелязва смъртта на Свети Модест. Светителят

...
На 18 декември се отбелязва смъртта на Свети Модест. Светителят
Коментари Харесай

Църквата чества Свети Модест - патриарх Йерусалимски

На 18 декември се отбелязва гибелта на Свети Модест. Светителят Модест - архиепископ Йерусалимски се родил в Севастия Кападокийска(в Мала Азия, на границата с Армения в християнско семейство и от ранни години почувствувал увлечение към строгия иночески живот.

Св. Модест приел отшелнически постриг и по-късно бил настоятел на основаната през IV век обител напреподобния Теодосий Велики- създателя на общежитийното монашество в Палестина.

ADVERTISING

В това време (614 г.) персийският цар Хозрой се обедининил с юдеите да изтреби християните и подхванал опустошително настъпление в Сирия и Палестина.
Десетки хиляди християни били убити, християнските храмове били разрушени, Йерусалимският патриарх Захарий и доста други християни били взети в плен дружно със Светия Кръст Господен.

В това смутно време на св. Модест било предоставено краткотрайно да ръководи Йерусалимската черква като местоблюдител на патриаршеската катедра.
Той грижливо събрал останките на убитите монаси от обителта насв. Сава Освещении с почет ги погребал. С помощта насв. александрийски патриарх Йоан Милостиви, той прекратил разрушаването на Йерусалимския храм на Гроба Господен, на Храма във Витлеем и на други християнски светини.

Четиринадесет години по-късно патриарх Захарий се върнал от плена с Господния Кръст. След неговата гибел, св. Модест бил подложен за патриарх на Йерусалим (632 г.).
Св. Модест умрял на 18 декември 634 година на 97 годишна възраст.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР