На 18 август Александър Лукашенко подписа указ за награждаването на

...
На 18 август Александър Лукашенко подписа указ за награждаването на
Коментари Харесай

Полицаите, които отказаха да служат на Лукашенко: Не искахме да бием беззащитни хора

На 18 август Александър Лукашенко подписа декрет за награждаването на повече от 300 белоруски служители на реда с орден за " безупречна работа ". От вътрешното министерство настояват, че това няма нищо общо с дейностите на полицията по време на митингите, почнали на 9 август, защото подготовката за награждаването била почнала още през март. Междувременно от силовите ведомства започнаха да уволняват чиновници поради последните събития. В обществените мрежи някои от тях поместват видео обръщения към някогашните си сътрудници, направени от тях фотоси и други документи. Защо те подхващат тази стъпка и от какво се притесняват? Дъждовни води се свърза с няколко от уволнените служители на реда.

" Давали сме клетва пред народа "

Сътрудник на Следствения комитет на Беларус, който условно ще назовем Владимир (истинското име се пази в редакцията), споделя за Дъждовни води, че протестиращите в неговия град са били разпръснати със мощ. " Видео е запечатало по какъв начин при задържането на човек, паднал на колене, служителите на реда го постановат с палки. Разговарях с служител на реда, взел участие в сцената, и бях впечатлен от метода, по който той споделя за случая ", споделя Владимир.

Самият Владимир предложил да се свика заседание на офицерския и управителния състав на Следствения комитет, с цел да се обсъдят дейностите на силите за сигурност по време на мирните акции. " Преди всичко става дума за това, че са били осъществени редица закононарушения, които в различен миг щяха незабавно да станат обект на в детайли следствие. Но този път реакция нямаше, а ние сме давали клетва за честност пред народа. Тук очевидно играят роля политически ползи, а не спазването на закона ", споделя Владимир.

Неговото предложение било отхвърлено, а самият той бил отхвърлен от работа и сега се правила служебна инспекция на дейностите му. Възможно е след 17-годишна работа Владимир да бъде уволнен за " дискредитиране " на Следствения комитет. Пред Дъждовни води той споделя, че се опасява за себе си и за фамилията си. " Убеден съм, че когато отмине сегашната рецесия, сегашното държавно управление ще подложи на някакъв тип репресии както мен, по този начин и тези мои сътрудници, които постъпиха на същия метод ", споделя той.

" Тръгнах си, тъй като не желаех да удрям хората "

Съгласен с това е и капитанът от милицията Егор Емелянов. Бившият чиновник на охранително звено към вътрешното министерство в град Новополоцк също е прослужил 17 години и е желал да се пенсионира предварително още преди изборите.

Но му отказали с аргумента, че би трябвало да изкара службата си до дъно. В противоположен случай трябвало да върне еднократното парично заплащане от към 2 500 $, изплащани като тласък за сключването на контракти за дълготрайна работа.

" Имам семейство, всички живеем на заем, в това число жилището ни е на погашение, по тази причина беше мъчно решение. Но след събитията от 9 и 10 август към този момент нямах никакво подозрение - разбрах, че не мога повече да послужвам. Това беше същинска война против беззащитни хора ".

Емелянов споделил на началниците си, че няма да излезе на открито, с цел да гони и бие протестиращите, даже и да му бъде подредено. " Щом е по този начин, предизвестиха ме те, няма да се разделим с теб по живо по крепко. Тогава аз просто оставих служебната си карта и споделих, че повече няма да се явя на работа. "

 Снимка: БТА/AP

Емелянов твърди, че в никакъв случай не е взел участие в силови акции против мирни демонстрации, такива и не се били случвали преди този момент в Новополоцк. По думите му, локалните чиновници на реда и в този момент не са ползвали мощ, нито са употребявали оръжие. Насилието било дело на изпратени от другаде военни подкрепления и на отряди на ОМОН, споделя той.

След като капитанът напуснал, уволнили петима от неговите някогашни подчинени. " Чух управлението да тръби, че съм се продал на Европа за пари. Страхувам се, тормозя се и за фамилията си. Ако тези хора се задържат на власт, ме чакат огромни проблеми ", споделя Емелянов.

" Разбрах, че нямам място в системата "

Свой персонален избор е направил и подполковникът от милицията Александър. " След като видях фотоси на хора, пребити от органите на реда, разбрах, че повече нямам място в системата ", споделя той за Дъждовни води. По думите му, хората очаквали изборите като празник, само че вотът им останал незачетен. " Не настоявам, че съм видял по какъв начин фалшифицират резултатите. Но хората от изборната комисия се опасяваха да излязат на улицата, не можеха с нищо да си обяснят изборните резултати, просто седяха и плачеха ", споделя подполковникът.

Изборите и събитията след тях дефинитивно убедили Александър да подаде молба за овакантяване. " Видях с очите си какви хора излизат от ареста на улица " Окрестина " в Минск. Не на това сме учили курсантите, не за това сме служили ", прибавя той. По никой метод Александър не може да си изясни сегашната свирепост на органите на реда. " Ние сме един народ и не трябва да се противопоставяме едни на други или да се избиваме ", споделя още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР