На 17 юни имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 17 юни имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 17 юни

На 17 юни имен ден честват всички, които носят името Мануил, Савел и Исмаил и производните им. 



Тия трима братя били родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска религия. По това време - в ІV век - имало към този момент прекалено много християни в Персия. Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него договаряния за мир. Юлиан, въпреки на младост да изповядвал християнската религия, по-късно се отрекъл от нея и ревниво изпълнявал всички езически обреди. Той правил някакво празненство в чест на боговете, когато пристигнали при него персийските пратеници. Те, несъмнено, не поискали да вземат присъединяване в това празненство и по заповед на Юлиан били затворени в тюрма.

На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но те твърдо изповядвали вярата си и били предадени на жестоки изтезания. Тримата братя изтърпели страданията мъжествено, като призовавали името Божие, и най-сетне по заръка на Юлиан, били посечени с меч. Когато ги посекли, станало мощно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът. Не след доста земята изхвърлила телата на мъчениците, с цел да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат. Над техните мощи се правили доста чудеса и доста езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската религия.

Когато персийският цар чул, по какъв начин безчовечно Юлиан предал на гибел неговите пратеници, отправил армия против него. И Юлиан тръгнал против персийското царство, убеден в своята победа, само че бил изцяло разрушен и самичък позорно умрял за празненство на християните.

След 30 години от гибелта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР