На 17 януари се отбелязва Антоновден. Имен ден на празника

...
На 17 януари се отбелязва Антоновден. Имен ден на празника
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата за Антоновден

На 17 януари се отбелязва Антоновден. Имен ден на празника имат Антон, Антония, Антоний, Антонела, Андон, Тотко, Доньо, Дона, Тони, Тоца и други

Според някои национални поверия Свети Антоний е близнак на Свети Атанас. В другите митове двамата братя се дефинират като ковачи, повелители на огъня, покровители на бедните и болните.

В някои краища на страната се счита, че на Антоновден заболяванията се събират, с цел да тръгнат по хората. Ето за какво и ястията, които се подготвят на празника, са за здраве на млади и остарели.

Едно остаряло вярване гласи, че на трапезата на Антоновден не се поставят ястия с фасул или блюда с царевица, с цел да не боледуват децата от шарка.

Свинско също не се хапва, с цел да не се „ разгневят “ заболяванията.

Според националните традиции на някои места на 17 януари не се палят свещи и лампи, с цел да не тръгнат заболяванията след светлината из къщата.

В същото време на този ден домакините замесват и раздават самун или пита с мед за здраве и благоденствие през цялата година. В някои места хлябът е с маджун или петмез. Вярва се, че сладкият самун ще държи заболяванията надалеч.

В чест на Свети Антоний и Свети Атанас се подготвят блюда. Народът счита се, че по този начин светците ще пазят хората от чума и други страшни болести.

Както споменахме, обичайната за трапезата на Антоновден е домашната питка с мед. Ето и по какъв начин се подготвя тя:

Питка за Антоновден
Необходими артикули: 500 г кисело мляко, 800 г пшенично брашно, 1 с.л. бакпулвер, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щ. лимонтузу, 1 ч.л. сол, мед за намазване

Начин на подготвяне: Брашното се пресява три пъти и в него се оформя кладенче, където се слагат и останалите съставки (без меда). Всичко се обърква и се омесва тесто за питка.

Оформя се питка и се разполага в намаслена овална тава, след което се изпича в загрята на 190 °C фурна до златисто. След изваждане от фурната питката са Антоновден се намазва с мед. От нея се раздава за здраве и благоденствие.

Други обичайни храни за Антоновден са:

- пълнена кокошка с булгур;

- пълнено пиле с кисело зеле.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР