На 17 май 1876 г. начело на организирана в Румъния

...
На 17 май 1876 г. начело на организирана в Румъния
Коментари Харесай

Чествания за 2 юни - къде да отидем

На 17 май 1876 година отпред на проведена в Румъния въстаническа чета, Христо Ботев завзема австрийския транспортен съд " Радецки ", с който преплува река Дунав и слиза на българския бряг при Козлодуй. След тридневни яростни боеве с неведнъж превъзхождащия я съперник, четата доближава до подножието на връх Вола в Стара планина, където се готви да пренощува. Там, в местността Камарата, на 1 юни вечерта, противников патрон пронизва сърцето на войводата. В битката за избавление от турско иго умира един от най-достойните синове на българския народ. Но с подвига си, с героичната си всеотдайност и с цялото си творчество Христо Ботев вечно остава да живее в сърцата на всички българи, по този начин, както самичък пророкува: " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира ".

Денят на неговата кончина се празнува в памет на всички, жертвали живота си за свободата на родината.

Козлодуй до Околчица

Официално беше даден стартът на Ботевите дни тази година . Тържествено бяха издигнати знамената и беше разпален огънят, който до 2 юни ще припомня за делото на Христо Ботев, неговата чета и героите, дали живота си за Родината.

А през днешния ден от централния площад във Враца изпращат и походниците, които ще се включат в 75-ия Национален поход по стъпките на Ботев от Козлодуй до Околчица. В него се включиха към 1486 души от 16 области в страната, които ще преминат 120-километровото трасе по този начин, както са го създали четници и самият Ботев.

ВРАЦА

Във Враца през днешния ден ще бъдат открити „ Ботеви дни 2023 “. По традиция това се случва на централния площад „ Христо Ботев “, само че в случай че времето не разрешава - откриването ще се организира в залата на Народно читалище “Развитие 1896 “, разгласи кметът Калин Каменов.

Първото събитие от формалната програмата през днешния ден е награждаването на спечелилите в Националния конкурс за стихотворение и есе „ Живеем в земята на Ботев “. Откриване е планувано за 18 часа, от 20 часа пред постройката на Община Враца концерт ще изнесат „ Легендите “. Ако времето не разрешава, концертът ще е в залата на читалището, а оповестеният авансово 3D мапинг ще бъде отсрочен за идващите дни.

Част от програмата е и концертът „ Оперна церемония “, с който ще бъде комплициран завършек на XXXVII-ия Международен юношески музикален конгрес, който се организира във Враца.

Наситен със събития ще е и 1 юни – Деня на Враца, когато ще бъдат оповестени и тазгодишните почетни жители и носители на премията на Враца. Денят ще приключи с церемониален концерт, отдаден на 147-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета и митинг-заря за починалите за свободата на България.

Патрон на честванията е президентът Румен Радев, а Българската телеграфна организация е медиен сътрудник.

ХАСКОВО

Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково провеждат церемониален обред във връзка 2 юни- Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. На 2 юни 2023 година от 12 часа пред паметника на Христо Ботев в Хасково ще бъде изразена благодарност към ело на поета бунтовник и хилядите знайни и незнайни герои, пожертвали живота си за България.

ПЛОВДИВ

С боен обред, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Тази година се навършват 147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията ще се организира на 02.06.2023 година, петък, от 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Слово ще произнесе Крум Филипов – стихотворец, публицист, сценичен и кино режисьор, притежател на Награда „ Пловдив “ за ярки достижения в региона на културата през миналата 2022 година в Раздел „ Художествена литература и хуманитаристика “ за стихосбирката „ Писма до сина ми “, ИК Жанет 45. Водещ ще е артистът от Драматичен спектакъл Пловдив – Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „ Родолюбие “ и комитет „ Васил Левски “, политици, общественици, възпитаници, жители и медии.

Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България се празнува всяка година в България в деня на гибелта на поета и бунтовник Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година Официално се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) участват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в чест делото на българските герои и от този момент това се прави и до през днешния ден – в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна респект.

КАЗАНЛЪК

С нарочна заповед Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова разгласи 2 юни 2023 година – формален празник на град Казанлък подреди да бъде неучебен ден за учениците от учебните заведения на територията на община Казанлък.

Решението на Кмета на Казанлък ще даде опция на децата да бъдат част от събитията в празничната стратегия.

БРЕЗНИК

Осмокласници от Брезник ще проведат на следващия ден /30 май/ изнесен урок във връзка 2 юни - Денят на Ботев и на починалите за свободата на България. Те ще посетят село Сопица и ще изнесат къса презентация за родения в селото въстаник от Македоно-одринското опълчение Крум Апостолов, заяви Аниела Асенова- ръковидител на клуб „ Приятели на историята ”.

За героя от Сопица Аниела Асенова научила преди години от възрастен гражданин на селото. Намерила и негова фотография. При подготовката на урока, учениците от 8 „ б “ клас на Средно учебно заведение " Васил Левски " в Брезник, които вземат участие в ръководения от Асенова клуб, се допитали до Държавен списък Враца. Оттам им изпратили копие на съхранявания в архива дневник на четите, изпращани в Македония от пункт Кюстендил. Така научили, че Крум Апостолов е роден през 1888 година Около 20-годишен постъпва в четата на Михаил Чаков - челник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и изтъкнат бунтовник. Загива на 3 юли 1907 година

Знае се също, че с изключение на него, още няколко младежи от Брезнишко са се записали като четници, сподели Асенова. За урока в Сопица е издирен и поканен роднина на Крум Апостолов, от който учениците се надяват да научат повече за героя. В негова чест те ще засадят туя в двора на месното читалище, имат концепция да бъде сложена и паметна плоча.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР