На 17 март почитаме свети Алексий, наричан още човек Божи.

...
На 17 март почитаме свети Алексий, наричан още човек Божи.
Коментари Харесай

Почитаме свети преподобен Алексий

На 17 март почитаме свети Алексий, именуван още човек Божи. Днес имен ден ще честват всички с имената Алекси, Алекса, Алеко, Алексей. Името значи асистент.

Преподобен Алексий бил единствен наследник на заможните римляни Евфимиан и Аглаида, които живеели през IV век и били християни. Родителите възпитали детето в християнската религия.

Още от дребен Алексий спазвал строги пости, оказал се от материалните богатства и се подлагал на огромни ограничения. Заради Бог светецът бил подготвен да се откаже от всичко, което има, и да се отдаде напълно на вярата.

От малко момчето мечтаело да посвети живота си на Бог, само че неговите родители не желали сходно бъдеще за него. Когато бил на 17 години, те го оженили за богата римлянка.

В нощта след сватбата обаче той избягал от вкъщи си и отпътувал за Лаодикия. Там Алексей заживял като бедняк пред църквата Света Богородица.

В идващите 17 години светецът преживявал с помощта на подаянията на преминаващите пред християнския храм. Един от чиновниците на храма един път сънувал Божията майка, която му споделила, че просякът пред църквата ще бъде разгласен за светец.

 Алексей, Алекса

След като разказал за съня си, всеки, който минел около храма, отдавал респект на Алексей. Това внимание не му харесвало и той решил да се върне в родния си град.

Алексий заживял наоколо до бащината си къща, а родителите му едвам го познали след дългата разлъка. Той отказал да се върне в богатия дом и останал в колибата си.

Светецът се хранил само с самун и вода, с цел да покаже, че човешкото тяло няма потребност от богати трапези. Повечето храни, с които го гощавали неговите родители, той събирал и раздавал на бедните.

Светският живот по никакъв начин не вълнувал Алексий и той отдавал цялото си време в работа на Бог. Светецът се наказвал самичък, когато изпитвал съмнения. До гибелта си живял в мъжество и работа на Бога, поради което получил званието човек Божи.

Свети Алексий прекарал по-голямата част от живота си в цялостно безмълвие, а след гибелта си бил канонизиран, тъй като се отказал от материалните облаги, с цел да се посвети на християнската религия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР