На 16 февруари колективът на СУ Асен Златаров с. Гиген

...
На 16 февруари колективът на СУ Асен Златаров с. Гиген
Коментари Харесай

Гимназията в Гиген отбеляза патронния си празник

На 16 февруари колективът на СУ „ Асен Златаров ” с. Гиген означи 139 години от рождението на патрона на учебното заведение. Гости на събитието бяха представители на Община Гулянци, ЦОП гр. Гулянци, кметство Гиген, детската градина, читалището, някогашни учители и хора свързани с образованието в селото. Тържественото честване стартира с водосвет, отслужен от отец Пламен Линков.



Директорът на учебното заведение Йорданка Иванова се обърна към учениците, колектива и гостите с благопожелание за здраве и бъдещи триумфи и награди децата и учителите, които най-активно вземат участие в учебния живот.



СУ „ Асен Златаров “ получи цветя, приветствени адреси и дарове за празника от кмета на общината Лъчезар Яков и своите посетители.



Програмата, готова от учениците и учителите по мотива, беше една впечатляваща проява на гении, познания и умения и включваше презентация за живота и делото на Асен Златаров, песни и стихове, викторина с награди и атрактивен открит урок по химия.

Любопитно е, че тази година е юбилейна за просветителното дело в село Гиген. Според историческите сведения първото образование на деца в село Гиген датира от 1824 година. Шест години по-късно е сложено началото на проведени образователни занятия с преподавател поп Андрей.

В годините след освобождението първо се основава прогимназия, а по-късно и начално учебно заведение. Сградата, в която през днешния ден се обитава учебно заведение „ Асен Златаров ” е строена през 1927 година. В тези години тя се е употребила като главно учебно заведение.

На 15.01.1945 година с Указ на Министерството на националното просвещение в ОУ „ Христо Ботев ” се открива непълна смесена гимназия като филиал на Никополската. От образователната 1945/1946 година гимназията става цялостна и независима и получава името на проф. Асен Златаров. На 12.07.1946 година първите 32-ма възпитаници получават дипломите си за приблизително обучение.

През 1975 година по случай юбилея си гимназията е наградена с медал „ Кирил и Методий ” I-ва степен. Във връзка с годишнината постройката е напълно актуализирана и благоустроена. През 2002 година в СОУ „ Асен Златаров ” е открит съвременно оборудван кабинет по осведомителни технологии. През 2003 година е разкрита профилирана паралелка „ Информационни технологии ”. От 2009 година учебното заведение е преобразувано в средищно от I до XII клас. През 2014 година е построен профилиран кабинет по физика в памет на международно известния академик, ученик на гимназията в Гиген – доктор Ванко Кръстев.

В последните 10 години постройката на СУ „ Асен Златаров ” и материалната база са изцяло актуализирани, с цел да отговорят на актуалните условия за първокласен учебно-възпитателен развой. Община Гулянци реализира два огромни ремонта по Национален парк „ Оптимизация на учебната мрежа ” и по Програма „ Красива България ”. Училището е санирано, напълно е освежен покривът, както и дограмата. Ремонтирани са пространства – класни стаи, физкултурен салон, санитарни възли. Работата по обновяването ще продължи и в бъдеще. Ръководството и колективът реализират редица действия и планове, вземат участие в локални, общински и регионални начинания, реализират банкет в атрактивни специалности и развиват учебно-възпитателния развой.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР