На 16 април ще наблюдаваме първото пълнолуние за пролетта. То

...
На 16 април ще наблюдаваме първото пълнолуние за пролетта. То
Коментари Харесай

Луната през идното пълнолуние няма да е розова, но през май ще е червена

На 16 април ще следим първото пълнолуние за пролетта. То има надълбоко религиозно значение за голям брой култури по целия свят и постоянно се назовава „ розово “. Единственият метод обаче земният сателит да наподобява по този метод, е в случай че погледнете света през розовите си очила.

Името води началото си от Съединени американски щати. През 30-те години на предишния век Фермерския сборник на Мейн разгласява локалните имена на всяко едно пълнолуние. Априлската Луна е „ розова “, защото по тва време цъфти розовият флокс. Племената в Северна Америка обаче не са една-единствена просвета. Априлското пълнолуние е известно и като Луната на поникващата трева, Яйчена луна и даже Рибена луна.

В юдаизма е известна като Песах – т.е. е кръстена на празника, който отбелязва историята на изходa и освобождението на античните евреи от иго в Египет. В християнството пък това е така наречен Пасхална луна – т.е. първото пълнолуние преди Великден. Що се отнася до индуизма, априлското пълнолуние е наречено Хануман Джаянти в чест на раждането на лорд Хануман, а в Шри Ланка пълнолунието отбелязва Бак Поя – т.е. моментът, в който Буда посещава Нагадипа.

Не се обезкуражавайте обаче. Ако желаете Луна, която трансформира цвета си, просто ще би трябвало да почакате до месец май.

В нощта сред 15 и 16 май ще има цялостно лунно затъмнение, известно като „ кървава Луна “. Земният сателит ще бъде помрачен от нашата планета. Тя ще наподобява алена, защото слънчевата светлина ще се филтрира от земната атмосфера. От Западна Европа и от Централна и Западна Африка цялостно лунно затъмнение ще се следи рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде очевидно в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се наблюдава от Атлантика, Южна Америка, югоизточните елементи на Тихия океан и Антарктика. От България ще следим единствено началото на явлението.

Ето от кое място ще може да се следи цялостното лунно затъмнение на 16 май. Източник: 

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР