На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки

...
На 15 юни отбелязваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки
Коментари Харесай

Видов ден е! Какви са поверията

На 15 юни означаваме Видовден, или Денят на възмездието. Всеки е чувал израза „ Ще пристигна Видовден “, чийто смисъл е, че за всяко дело има компенсация, всеки ще си получи заслуженото и ще бъде осъден за сторените каузи.
Според националните вярвания Вида е сестра на светците Вартоломей и Елисей, която в никакъв случай не пропуща да " види " пакостите, които двамата светци са сторили и ги санкционира.
Оттук е и изразът: " Ще пристигна Видовден ", - времето за отмъщение ще пристигна и всеки ще бъде осъден за осъществения грях. Според спомагателни тълкувания на символиката на деня се има вяра, че даже и да има закъснение или забравяне на правдата, тя ще пристигна на Видовден, и че Господ забавя, само че не не помни.
Счита се, че на този ден не би трябвало да се стартира никаква работа, а хората в предишното вярвали, че по този начин ще омилостивят светците и ще се предпазят от градушка, предава БГНЕС.
Видовден се отбелязва на 15 юни и произходът му се свързва с митове и предания от езически времена. Освен с идното отмъщение, в България денят се свързва и с култа към Слънцето. Хората го посрещат в ранни зори, вярвайки, че то ще им даде здраве и мощ. Младите девойки изнасят облекла от чеиза си и ги простират по оградата, с цел да се огреят от слънцето и да се видят от момците и съседите.
Както на доста други празници, по този начин и на Видовден се извършват „ любовни ритуали ” и гадания. В навечерието на празника момите се мият с „ видовенска ” вода, събирана от росата по растенията. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. Отрязвали са три стръка от растението шавар и са го наричали с имената на младежите, които харесват, вярвайки, че до края на годината ще се задомят за този юноша, чийто филиз е пораснал най-голям.
Днес най-активно празникът се празнува в Годечко, Брезнишко и Трънско. В региона на Граовско Видовден се уважава като празник на здравето на очите и срещу слепота. Смята се, че тази традиция идва от Европа. Хората, които имат проблеми със зрението, на този ден стават рано и пръскат очите си със свежи, мокри от росата зелени клончета. Според някои предания, с помощта на това доста слепи са прогледнали.
На Видовден честват Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР