На 15 февруари 2013 г. метеорит с размери 18 метра

...
На 15 февруари 2013 г. метеорит с размери 18 метра
Коментари Харесай

Учени откриха невиждани досега кристали в прах от Челябинския метеорит

На 15 февруари 2013 година астероид с размери 18 метра и тегло 11 000 тона навлезе в земната атмосфера. За благополучие, той експлодира на към 23 километра над град Челябинск в Южна Русия, обсипвайки покрайнината с по-дребни парчета. Челябинският метеорен гърмеж е най-големият по рода си в земната атмосфера след Тунгуското събитие от 1908 г. 
Видеозаписи  от събитието демонстрират по какъв начин галактическата канара изгаря в мълния, която за малко е била по-ярка от Слънцето, преди да сътвори мощна звукова вълна, изпочупила стъкла, развалила здания и ранила към 1200 души в града, съгласно Live Science's. 
Неотдавна учените проучиха някои от дребните фрагменти, останали след детонацията, известни като метеоритен прахуляк. Обикновено метеоритите създават малко количество прахуляк до момента в който изгарят, само че отломките са изгубени за учените, тъй като са прекомерно дребни, с цел да бъдат открити, разпръскват се от вятъра, падат във водата или се замърсяват от околната среда.
След детонацията над Челябинск, солидната бликам прахуляк " виси " в атмосферата повече от четири дни, преди да се уталожи върху земната повърхнина. Снегът, натрупал малко преди и след събитието, „ уловил " и „ запазил " някои проби от прахуляк. Учените съумели да възстановят наличието на отломките. 
Разглеждайки слайдове на някои от тези дребни структури, правени с микроскоп, учените разкрили невиждани до момента кристали. „ Намирането на кристалите благодарение на електронен микроскоп беше много предизвикателно заради дребния им размер “, пишат откривателите в своята публикация, оповестена на 7 май в The European Physical Journal Plus.
Новите кристали са в две разнообразни форми - квазисферични черупки и шестоъгълни пръчици, като и двете са „ неповторими морфологични особености “, пишат учените. 
По-нататъшен разбор благодарение на рентгенови лъчи разкрива, че кристалите са направени от пластове графит - форма на въглерод. 
Според откривателите, кристалите са се образували в изискванията на висока температура и високо налягане, основани от разпадането на астероида, макар че точният механизъм към момента не е явен. В бъдеще учените се надяват да проследят други проби от метеоритен прахуляк от други галактически скали, с цел да видят дали тези кристали са постоянно срещан непряк артикул при процеса на раздробяване или са неповторими за детонацията на метеора в Челябинск.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР