На 15 декември имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 15 декември имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Кой има имен ден днес, 15 декември

На 15 декември имен ден честват всички, които носят името Свобода и производните му. 

На този ден черква празнува Св. Марин.
Свети Марин живеел при царуването на Карин [римски император от 282 до 283 г.] и защото бил от доблестен генезис, макар младата си възраст имал званието синклитик, или сенатор. Като християнин той бил заловен и принуждаван да принесе жертва на идолите. Но светият не се покорил и не извършил заповедта. Затова го повесили и го рязали с мечове, а след това го хвърлили върху огън. След това го поставили на нагорещена решетка, след това го хвърлили в кипящ казан, само че по Божията берекет той останал незасегнат. Тогава пуснали против него диви лъвове и мечки, само че зверовете не го докоснали. Озлоблението на езичниците срещу твърдия изповедник на Христовата религия растяло и те решили принудително да го заведат в идолското капище и да го накарат да принесе жертва. А той споделил:
- Искам да принеса жертва на боговете.
Царят и доближените му доста се зарадвали. Свети Марин влезнал дружно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разрушили. Поразен и наскърбен от непредвидения поврат, царят заповядал незабавно да отсекат главата на мъченика. Така светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво заровени от богобоязнени християни.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР