На 15 декември Европейската комисия представи новите правила за определяне

...
На 15 декември Европейската комисия представи новите правила за определяне
Коментари Харесай

Задават се нови стимули за саниране и декарбонизация на сградите

На 15 декември Европейската комисия показа новите правила за установяване на енергийните характерности на постройките, тъй че те да се приведат в сходство с Европейския зелен пакт, а сградния фонд на Европейски Съюз да бъде декарбонизиран до 2050 година. Това предложение ще улесни обновяването на домове, учебни заведения, лечебни заведения, административни и други здания в цяла Европа, с цел да се понижат излъчванията на парникови газове и сметките за сила, което ще усъвършенства качеството на живот на милиони европейци. Днешното преразглеждане на Директивата за енергийните характерности на постройките трансформира тактиката на Комисията " Вълна на саниране " в съответно законодателно деяние. Информацията е на Института за енергиен мениджмънт

 

Комисията предлага  от 2030 година всички нови здания да бъдат с нулеви излъчвания.  За да се употребява капацитетът за по-бързи дейности в обществения бранш, всички нови публични здания би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания още през 2027 година. Това значи, че постройките би трябвало да употребяват малко сила, да бъдат захранвани допустимо най-вече с сила от възобновими източници, да нямат въглеродни излъчвания на място от изкопаеми горива, а техният документ за енергийни характерности да указва капацитета им за световно стопляне въз основа на излъчванията от целия им витален цикъл.

Във връзка със санирането се оферират

нови минимални стандарти на Европейски Съюз за енергийните характерности,

с които се изисква  15% от сградния фонд с най-лоши индикатори във всяка страна членка да бъдат осъвременени  от документ за енергийни характерности клас G до минимум клас F до 2027 година за нежилищните здания и до 2030 година за жилищните здания. Този първичен акцент върху постройките с най-ниски характерности извършва двойната цел за оптимално увеличение на капацитета за декарбонизация и за понижаване на енергийната беднотия.

Сертификатите за енергийни характерности дават обществено налична информация за потреблението на сила и са значими насоки при вземането на решения за вложения, покупка и наемане. С днешните предложения  документите за енергийни характерности ще станат по-ясни и ще съдържат по-добра информация.   Задължението за владение на документ за енергийни характерности се уголемява , тъй че да обгръща здания в развой на главен ремонт, здания с възобновен контракт за наем и всички публични здания. Сградите или обособените елементи от здания, които се оферират за продажба или отдаване чартърен, би трябвало да имат документ, а енергийният клас следва да бъде посочван във всички разгласи. До 2025 година всички документи би трябвало да се основават на хармонизирана канара от А до G.

Националните проекти за саниране на здания ще бъдат напълно интегрирани в националните проекти в региона на енергетиката и климата.  Това ще подсигурява сравнимост и следене на напредъка и ще обезпечи директна връзка с активизирането на финансиране и задействането на нужните промени и вложения. Тези проекти ще би трябвало да включват

пътни карти за постепенното унищожаване на изкопаемите горива

за отопление и изстудяване най-късно до 2040 година , наред с път за трансформиране на националния сграден фонд в здания с нулеви излъчвания до 2050 година.

Улесненият  достъп до информация и по-ниските разноски за потребителите  стимулират санирането. С днешното предложение се вкарва „ паспорт за саниране “, който дава на притежателите инструмент за улеснение на тяхното обмисляне и поетапното саниране до реализиране на нулеви излъчвания.

Предложението вкарва определение за „ стандарти за ипотечен портфейл “ като механизъм за стимулиране на кредиторите да усъвършенстват енергийните характерности на своя портфейл от здания и да предизвикват евентуалните клиенти да покачат енергийната успеваемост на своите парцели. Комисията също по този начин приканва страните членки да включат съображения за саниране в разпоредбите за обществено и частно финансиране и да вкарат подобаващи принадлежности, по-специално за семействата с ниски приходи. Не следва да се оферират финансови тласъци за инсталирането на котли на изкопаеми горива в постройките, считано от 2027 година, а на страните членки се дава правна възможност да забранят потреблението на изкопаеми горива в постройките.

Новите правила предизвикват потреблението на осведомителни и информационни технологии (ИКТ) и интелигентни технологии за обезпечаване на ефикасното действие на постройките, и приканват за основаването на цифрови бази данни за постройките. Що се отнася до подвижността, предложението  поддържа построяването на

инфраструктура за зареждане на електрически транспортни средства  

в жилищни и търговски здания и планува предлагането на повече специфични паркоместа за колела.

Контекст

Преразглеждането на Директивата по отношение на енергийните характерности на постройките е част от предложенията на Комисията по пакета „ Подготвени за цел 55 “ за осъществяване на Европейския зелен пакт и на Европейския закон за климата. То добавя другите съставни елементи на пакета, признат през юли 2021 година, с който се дефинира визията за реализиране на сграден фонд с нулеви излъчвания до 2050 година Това е главен законодателен инструмент за реализиране на задачите за декарбонизация до 2030 година и до 2050 година: на постройките се дължат 40 % от потреблението на сила в Европейски Съюз и 36 % от обвързваните с силата излъчвания на парникови газове; 80 % от потребяваната от семействата сила е предопределена за отопление, изстудяване и топла вода за битови потребности.

Комисията е решена да облекчи енергийната беднотия. В Европейски Съюз

има над 30 милиона сградни единици,

които използват прекомерно доста сила (поне 2.5 пъти повече от междинна сграда), което води до повишение на сметките за сила за семействата. Предимствата на по-ниските сметки за сила са още по-важни в настоящия подтекст на високи цени на силата. Хората, живеещи в здания с най-лоши характерности, както и изправените пред енергийна беднотия ще се радват на санирани здания с по-добри качества, както и на по-ниски разноски за сила, и ще бъдат защитени от по-нататъшно нарастване на пазарните цени и неустойчивост.

С увеличението на темповете на саниране ограниченията в преразгледаната инструкция ще основат работни места на локално ниво, като подкрепят разпространяването на нововъведенията и МСП. Увеличената активност на санирането би трябвало да бъде подкрепена от подобаващ потенциал и квалифицирана работна ръка.

Наред с този пакет, Комисията разгласява и работен документ, в който се обрисуват вероятните сюжети за преход към по-устойчива, по-екологична и по-цифровизирана строителна екосистема в строителството.

С този документ Комисията приканва страните членки, заинтригуваните страни от индустрията и всички други участници да се включат интензивно в взаимното основаване на визия за бъдещето на екосистемата на строителството.

Допълнителна информация, мнения и хрумвания за съответни дейности, задължения и вложения могат да се показват посредством изследване на Европейски Съюз, което ще бъде отворено до 28 февруари 2022 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР