На 15 декември 2021 година в Брюксел беше организиран третият,

...
На 15 декември 2021 година в Брюксел беше организиран третият,
Коментари Харесай

Студенти протестираха за трети път в Европа срещу дискриминацията на българи в РСМ

На 15 декември 2021 година в Брюксел беше проведен третият, финален за годината митинг против дискриминирането на българите в Република Северна Македония , проведен от Инициативен комитет за отбрана правата на индивида " Шемето`` .

В него взеха присъединяване сред четиридесет и петдесет български студенти, пристигнали от България, както и от други европейски страни . Протестът се организира пред посолството на Република Северна Македония в Брюксел и макар множеството спънки, основани на уредниците му.
 Втори митинг за правата на индивида в РСМ - този път в Париж
Втори митинг за правата на индивида в РСМ - този път в Париж

Протестните дейности на студентите имат за цел да провокират вниманието на съответните европейски институции

Белгийската полиция смени часа на осъществяване на митинга съвсем без предупреждение - на уредниците смяната беше обявена по-малко от два часа преди в началото оповестения час - 12 часа, Брюкселско време. Тази смяна докара до това, че събралото се в 12 часа голям брой пред македонското посолство се оказа в " противозаконен режим " и беше изгонено от локалната полиция. Действията на полицията провокираха неотложно интереса на локалните медии.

Както към този момент беше неколкоратно оповестено, протестните дейности на студентите имат за цел да привлекат интернационалното внимание на съответните европейски институции , върху дискриминирането на хората с българско схващане в Република Северна Македония, както и върху поругаването на български национални знаци там. Инициативният комитет упреква Скопие в " редовно нарушение на човешките права " .

Инициативният комитет продължава да събира поддръжка за петиция , в която се декларира, че уредниците на митингите поддържат напъните на Република Северна Македония за влизане в Европейски Съюз, само че Скопие не трябва да получи зелена светлина за евроинтеграцията си, до момента в който не бъде комплициран завършек на дискриминирането на българи в РСМ. Пример за сходно недопустимо отношение съгласно текста на петицията е принуждаването на българи да се заявяват като македонци по време на последното локално броене, както и отказването на работа на лица с българско съзнание.

И този път протестиращите студенти сложиха акцентиране върху настояването си за непоколебим мониторинг от страна на Европейски Съюз върху зачитането на човешките права в Република Северна Македония с акцент върху систематичните нарушавания на човешките права на хората, които се самоопределят като българи на територията на РСМ.

До в този момент самодейността получи поддръжка от стотици българи в България, в Република Северна Македония, в европейските страни и в Северна Америка . Председателят на Инициативен комитет за отбрана правата на индивида " Шемето " " - Живко Чакракчиев благодари на всички будни българи, които са подкрепили трите следващи митинга в Берлин, Париж и Брюксел и даде обещание, че напъните в отбрана на правата на българите в Република Северна Македония и битката против дискриминирането им ще продължат.
 РСМ не печели от припряността си по пътя към Европейския съюз
РСМ не печели от припряността си по пътя към Европейския съюз

За каква преориентация на Скопие продължаваме да си приказваме сега? Нека не бъдем наивни. Мястото на Северна Македония в геополитически проект за идващите най-малко 50 години е ясно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР