На 14 юли 2015 г. автоматичната междупланетна станция на НАСА

...
На 14 юли 2015 г. автоматичната междупланетна станция на НАСА
Коментари Харесай

Остава по-малко от месец докато посетим Плутон!

На 14 юли 2015 година автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Ню Хърайзънс ” ще посети Плутон! Предвижда се “Ню Хърайзънс ” да премине едвам на 12 000 километра от повърхността на планетата-джудже, като при прелитането ще направи детайлни фотоси и ще организира научни проучвания.

Апогеят на задачата идва след пътешестване, траяло цели 9 години. Много от учените смятат, че събитието е без казус от 1989 година насам. През 1989 година автоматизираната станция “Вояджър 2 ” осъществя първото посещаване на човечеството на Нептун. В учебно заведение ние сме изучавали, че в Слънчевата планета има 9 планети – Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. В интервала сред 1962 година (когато “Маринър 2 ” посещава за пръв път Венера) до 1989 година са посетени всички планети от Меркурий до Нептун.

Предстои визитата на последната – Плутон.

Всъщност от близо десетилетие насам Плутон не се смята за равностойна на останалите планети. Учените по-скоро я причисляват към фамилията на планетите-джуджета, към които принадлежи и Церера. По всичко обаче наподобява, че Плутон е много комплициран и сложен свят.

Плутон е открит през 1930 година от астронома Клайд Томбо. Този астроном има много любопитна биография. Роден е през 1906 година в Илиной, по-късно фамилията му се мести в Канзас. Бедност обаче сполита младежа, който желае да учи в университет, само че градушка унищожава фамилната му плантация през 1922 година. От 1926 насам стартира пътят на младия откривател, който съумява да се издигне над неприятната си орис със лични старания и да се трансформира в един от най-великите откриватели.

През 1926 година Томбо самичък построява телескопи с подръчни материали. През идващите години следи небето и изпраща рисунки на Юпитер и Марс до обсерваторията Ловъл. Оттам са удовлетворени от гения му и го наемат на работа. Томбо работи в обсерваторията сред 1929 и 1945 година.

Интересното е, че открива Плутон през 1930 година, още преди да приключи висшето си обучение! Едва по-късно, през 1936 и 1938 година получава бакалавърска и надлежно магистърска степен! С това той потвърждава, че не е нужно да си се издигнал високо в научната си кариера, с цел да направиш нещо огромно.

Клайд Томбо ще е и първият човек, който ще доближи до Плутон. След гибелта му през 1997 година останките му са кремирани. Последното предпочитание на астронома бе те да бъдат пратени в космоса. Сега те летят в резервоар, прикован към корпуса на “Ню Хърайзънс ”.

Самата станция “Ню Хърайзънс ” е в чудесно положение. На 14 юни беше извършена къса промяна на полета. На 15 юни стартира и последното търсене на възможни луни или пръстени, които биха могли да се сблъскат с “Ню Хърайзънс ” при визитата на Плутон.

Засега рискове не са открити.

Напомням на читателите, че фотосите от задачата се качват до 48 часа от тяхното приемане на Земята на следния уеб страница:

http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/index.php

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР