На 14 януари 1901 г. в София тръгва първият електрически

...
На 14 януари 1901 г. в София тръгва първият електрически
Коментари Харесай

Отбелязваме 122 години градски транспорт в София

На 14 януари 1901 година в София потегля първият електрически трамвай, което слага началото на Столичния градски превоз. По мотив празника, „ Столичен електротранспорт “ провежда безвъзмездна панорамна обиколка с ретро трамвай по маршрута пл. „ Възраждане “ – ул. „ Граф Игнатиев “ – пл. „ Журналист “ и назад, оповестяват от Столичен електротранспорт.

Градският превоз в столицата нормално е в основата на вести, които са с отрицателна конотация. Допреди десетилетие повода беше амортизираният и замърсяващ околната среда преносим състав и нередовността на пасажерите, през днешния ден пък повода са дефицитът на средства за заплати на водачите и поддръжка, високите цени на горивата и електрическата енергия и спадът на пасажерите, предизвикан от пандемията от Covid-19. Настоящата тематика обаче няма да концентрира вниманието върху проблемите с тази социална услуга, а ще се опита да разкрие любопитни елементи от историята му. За помощ в тази нелека задача, потърсихме един от нейните откриватели Дариан Георгиев.

Първите сведения за превоз, именуван от софиянци трамвай, се появяват в края на XIX век. Тогава транспортното средство представлявало така наречен конски омнибус, чийто маршрут свързвал днешния площад " Света Неделя " с гарата, Горна баня и Княжево.

През 1898 година общината подписва контракт с френско сдружение, което да поддържа осветлението и мрежата и с белгийско, което да достави мотрисите.

През 1901 година са открити шест линии. Първият трамвай се е движел към центъра. Единият маршрут е бил от Централна гара до катедралата " Свети Крал ". Другият е прекосявал по улица " Търговска “, а третият е вървял по маршрута на днешните трамваи 20 и 22 – от улица " Странджа “ до малко преди гара " Подуяне ".

Първата трамвайна линия по Граф Игнатиев е пусната през 1901 година

Градът се е обслужвал от белгийско сдружение. Първите мотриси са били белгийски с електроника на ББС. Мотрисите, които идват малко преди Първата международна война са от марката " Цепелин " се движат по маршрута до квартал " Княжево ". След отделянето ни от белгийското сдружение, следват контракти с компании като " Сименс ", „ Ман “, " Бреда " и други западни марки. Първият български трамвай пък излиза от завода през 1924 година под формата на ремарке, издигнато от екипа на инженер Теодосий Кардалев.

Първите трамвайни мотриси, създадени напълно в България се появяват през 50-те години, когато по маршрута на трамвай №5 поема особено създадената за нея мотриса " Република ". Разрастването на трамвайната мрежа и появяването на нови 10 линии през 50-те, постанова производството и на други модели преносим състав. Така се появяват мотрисите " Космонавт ", " Комсомолец ", " България 1300 " и " София ".

През 1941 година потегля първата тролейбусна линия, свързваща Княжево с тогава към момента село Горна Баня. По време, а и след Втората международна война, този тип превоз стопира, а през 50-те години бива възобновено построяването на тролейбусните линии. Характерното за тролейбусните линии е това, че увеличаващият се пътникопоток, изключително в южните квартали на София, постанова покупката на доста нови возила. В началото на 60-те години, тогавашната Столична дирекция " Тролейбусен превоз ", подписва контракт с " Шкода " за доставката на няколкостотин бройки от модела " 9 ТР ". Тези тролейбуси стават най-разпространените освен в София, само че и в цяла България по това време. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР