На 14 септември Българската православна църква отбелязва християнския празник Кръстовден.

...
На 14 септември Българската православна църква отбелязва християнския празник Кръстовден.
Коментари Харесай

На Кръстовден слънцето се връща назад към зимата

На 14 септември Българската православна черква отбелязва християнския празник Кръстовден .

Според църковното поверие света Елена, майката на император Константин Велики, била ревностна християнка. Тя се отправила към светите места в Палестина, с цел да потърси гроба Господен.

Два века по-рано той бил покрит от гонителите на християните. Усилията ѝ се увенчали с триумф. Намерили пещерата в която бил заровен Христос . Намерили и три кръста. Кой от тях е Христовият разбрали, като докоснали до него неотдавна умрял човек и той възкръснал.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол , а самият кръст поставя в основната Йерусалимска черква . След време над пещерата на гроба Господен построили храм, който съществува и до през днешния ден. Той е осветлен тържествено на 14 септември 335 година

На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст , епископът го повдига или го " въздвижва " над главите на присъстващите. От това " въздвижение " получава своето име и празникът.

Всяка година в нощта против Кръстовден десетки вярващи посещават Кръстова Гора, където съгласно преданието се съхранява парченце от кръста, на който е разпънат Исус Христос .

Традициите

По традиция християните нощуват на това място, защото то е известно с извънредно мощната си сила. Рано сутринта пък се отслужва водосвет на самия кръст - знак на мястото. До него се стига по стълби в профил, на които са издигнати 12 параклиса с имената на 12-те апостоли. Според родната традицията на днешния ден нощта и денят се кръстосват и настава есенното равноденствие.

Същият ден по време на богослужението в църквата, свещениците изнасят кръста в средата на храма с цел да се поклонят вярващите.

В националните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, както и за гроздобер. На този ден най-възрастната жена в семейството опича Кръстова пита с декорация от кръст върху нея.

Смята се, че от през днешния ден с лънцето се връща обратно към зимата, денят и нощта се кръстосват и студът наближава. На Кръстовден се съблюдава непоколебим пост и не се яде нищо алено - червен пипер, домати, репички, червени ябълки.

На трапезата се поставят грозде, печена тиква, ритуален самун и други наложително постни храни. Честито на всички, които носят имената Кръстьо , Кръстина , Кръстил , Кръстила , Кръстилена , Кръстена , Кръстан и Кръстана .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР