На 13 юни, когато отбелязваме 88-я рожден ден на Кристо

...
На 13 юни, когато отбелязваме 88-я рожден ден на Кристо
Коментари Харесай

Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово стартира публичната си програма с дискусия във Венеция

На 13 юни, когато означаваме 88-я рожден ден на Кристо (Габрово) и Жан-Клод (Казабланка), Центърът Кристо и Жан-Клод в Габрово разгласи първото си обществено събитие, което ще се случи на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция.
През лятото на 2022 Община Габрово получава техническа поддръжка от Европейската комисия в границите на самодейността Нов европейски Баухас за институционално и бизнес обмисляне на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс.

Процесът е поверен на Рамбол мениджмънт консултинг - интернационална компания с над 17 000 чиновници и специалисти. Най-разпознаваемите им планове в региона на културата садострояването на Музея Тейт Модърнв Лондон (2016) иновата библиотекав Хелзинки (2018). Консултантският екип на Рамбол работи с локален екип от куратори, специалисти, архитекти и финансисти от декември 2022 досега.

Очаква се архитектурният конкурс за Центъра да бъде разгласен в края на тази година, а до тогава, забележителна част от функционалностите и стратегиите на Центъра ще се прототипират и тестват в постройката в настоящето ѝ положение. Предстои отварянето на ателиета за художници и резидентна стратегия, лятно учебно заведение за архитекти, куратори и художници, а на 26 и 27 август Центърът ще отвори порти за гости в границите на двудневно събитие.

Процесът по разработване на концепцията на Центъра е оптимално отворен и разчита на приноса както на специалисти, по този начин и на локални общности и групи. Само през последната година са направени над 15 работни срещи с български и задгранични куратори, художници, архитекти и урбанисти, музейни специалисти, представители на бизнеса, на просветителните институции в града и района, на хотелиерите и ресторантьорите в града и други (общо над 240 души).

Историята на Центъра Кристо и Жан-Клод в Габрово до през днешния ден

На 14 януари 1992 година на страниците си габровският вестник “Сто новини ” предлага в града да се направи непрекъсната галерия с творби на Кристо и Жан-Клод.

Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето по-голямо Габрово ”, което с Решение 113 от 19 юни 2008 на габровския общински съвет получава поддръжка за самодейността си за основаване на Център за изкуство на името на художника.

С контракт, подписан с Христо, Стефан и Анани Явашеви от 2013, Община Габрово получава подаяние от 50 постера и се ангажира да сътвори Център за модерно изкуство “Кристо и Жан-Клод ”.

По самодейност на Сдружение “Нашето по-голямо Габрово ” и Музея на хумора и сатирата през 2017 Общински съвет отпуска сумата от 29 220 лева за показване на постерите от дарението в галерия. В резултат са осъществени изложбите “Роден в Габрово ” и “Кристо и Жан-Клод. Проекти ” в Музея на хумора и сатирата.

Първата галерия, която споделя историята на семейство Явашеви в града и наблюдава първите стъпки в изкуството на дребния Христо, по-късно е показана и в София, в Галерия Кредо Бонум през 2019, а през 2021 по време на “Опакованата Триумфална арка ” нейна разширена версия със заглавие “Кристо. От Габрово до Триумфалната арка ” е показана в Българския културен институт в Париж.

През лятото на 2022 Общината получава техническа поддръжка от Европейската комисия в границите на самодейността Нов европейски Баухас за институционално и бизнес обмисляне на Центъра и подготовка на архитектурен конкурс. В края на 2022 година собствеността на постройката е трансферирана от Министерство на образованието на Община Габрово.

На 1 юли, събота, 18:00, вдвора на българския павилион в Биеналето за архитектура2023, 18-та интернационална архитектурна галерия “Лабораторията на бъдещето ”, Венеция, ще се проведепанелна полемика с присъединяване на:

Андреас Руби, шеф наШвейцарския архитектурен музей S AM, Базел

Анета Василева, проектант, архитектурен критик и историк, учител вУниверситета по архитектура, строителство и геодезия, София

Ерих Шьоненбергер, проектант, професор вИнститута Прат, Ню Йорк; шеф наsu11 architecture+design

Катрин Йоргенсен, проектант, началник “трансформации ” вХенинг Ларсен, Копенхаген; съветник на плановото задание за архитектурния конкурс за Центъра Кристо и Жан-Клод в Габрово

Таня Христова, кмет наОбщина Габрово

Владимир Явашев, действен и планов шеф,Кристо и Жан-Клод

ЦентърКристо и Жан-Клод

Центърът Кристо и Жан-Клоде 32-годишна фантазия на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935. Мечта, която криволичеше, ускоряваше се, потъваше и в този момент уверено поема към реализирането си (динамика, не не доста по-различна от тази на плановете на Кристо и Жан-Клод).
Днес, тази фантазия има “черупка ” с разгъната повърхност от 12 000 квадратни метра – някогашен колеж по текстил, който в най-хубавите си години приютява повече от хиляда възпитаници, подготвяйки ги да зареждат главната промишленост на града; същата промишленост, която през 1926 е довела бащата на Кристо в Габрово и която по-късно основава материала на доста от плановете на Кристо и Жан-Клод.

Днес, Центърът е обект на безчет срещи и полемики, целящи да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, потребностите на художници и разнообразни локални общности и групи, и да ги заплетат отначало в другите изложбени и продукционни функционалности на организацията, сплотяваща модерно изкуство, текстил, архитектура, дизайн и урбанизъм, екология, обществена история, инженерство и предприемачество.

Може ли един архитектурен конкурс да трансформира една постройка в дом “на една хапка ”? Какво могат да ни предложат състезанията? Можем ли да решаваме проблеми, като в същото време оставим задоволително от тях, с цел да бъде разнищвани в отзивчива атмосфера на последователно учене и изобретателство – в опит, който извежда конкурсната просвета на надпреварата една крачка напред?

Центърът цели да се развива органично, прототипирайки и тествайки доста от бъдещите си функционалности в постройката в настоящето ѝ положение, преди обновяването. Така някои от функционалностите и техните пространствени условия ще бъдат доказани преди идния тази есен архитектурен конкурс, а други ще останат “с отворен край ”, трансформирайки се в образователни задания за студенти по архитектура през идващите години.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР