На 13 януари (понеделник) от 22.00 часа по БНТ, зрителите

...
На 13 януари (понеделник) от 22.00 часа по БНТ, зрителите
Коментари Харесай

Всеки понеделник - телевизионен театър по БНТ

На 13 януари (понеделник) от 22.00 часа по Българска национална телевизия, феновете ще могат да видят снимания преди 11 години 4-сериен ефирен филм "Хъшове ". Той е основан по извънредно сполучливия едноименен театър на режисьора Александър Морфов, подложен в Народния спектакъл "Иван Вазов ". За него през 2005-а Морфов получи премията "Икар " за постановка. Същата година спектакълът завоюва "Аскеер " за постановка, за водеща мъжка роля, която отнесе Валери Йорданов, и за най-хубаво зрелище. И по какъв начин да е другояче, като измежду актьорския състав са такива имена като Петър Попйорданов, Валентин Ганев, Валентин Танев, Христо Мутафчиев, Деян Донков, Рени Врангова.

Отличени за "Хъшове " са и сценографът Елена Иванова и Валентин Ганев, който взе премията за най-хубава мъжка роля от Международния фестивал „ Друмеви театрални празници и Нова българска драма” – Шумен`2006.

Причината Българска национална телевизия да излъчи кино лентата по този толкоз сполучлив театър е завръщането на телевизионния спектакъл в ефира на Националната телевизия.

През февруари феновете ще могат да видят телевизионната режисура "Милионерът " по едноименната комедия на Йордан Йовков. В комедията, режисирана от Младен Младенов, (по чийто учебник се учат всички студенти по телевизионна журналистика), ще забележим артисти като Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Стефан Данаилов, Татяна Лолова, Меглена Караламбова, Васил Попов.

Макар за мартенските понеделници към момента да не е оповестено какво да чакаме, в Златния фонд на Българска национална телевизия са съхранени редица "съкровища " на телевизионния спектакъл - "Късметлията " (1966) с Константин Коцев и Петър Пейков, "Битката за Преслав " (1971) с Ванча Дойчева и Николай Бинев, "Белият лъч " (1970) с Наум Шопов и Ани Бакалова, "Луди пари " (1973) с Таня Масалитинова и Венелин Пехливанов, "Адвокатът " (1970) с Никола Анастасов, "Не предстои на обжалване " (1973) с Апостол Карамитев и доста, доста други.

Припомняме, че традицията да се излъчват български филми по Българска национална телевизия в понеделник вечерта, изискуем на тогавашния й шеф Иван Попйорданов, който през 1998 година вкара рубриката "Понеделник 8 1/2 (Киноцентърът представя) ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР