На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. На тази

...
На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. На тази
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на българското кино

На 13 януари означаваме Деня на българското кино. На тази дата през 1915 година се организира първата прожекция на първия български игрален филм „ Българан е галант “.

Датата е одобрена като професионален празник на българската кино общественост през 2005 година В чест на този празник Националният кино център в съдействие със Столичната община и Националния замък на културата провежда прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „ Одеон “, „ Дом на киното “, „ Люмиер-Лидл “ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат опция да видят новия филм на Костадин Бонев „ Далеч от брега “,семейния „ Смарт Коледа “, боксофис шлагерите „ Възвишение “ и „ Дъвка за балончета “, носителя на огромната премия „ Златна роза “ за 2017 година „ Вездесъщият “ и доста други. Билетите ще са на специфичната цена от 5 лева

През миналата година българското кино пожъна огромни триумфи като завоюва голям брой интернационалните награди и участия в конкурсни стратегии. Филмът „ Ага “ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на "Берлинале " и завоюва огромната премия „ Златна роза “ във Варна.

Копродукцията с българско присъединяване „ Не ме докосвай “ на Адина Пинтилие получи „ Златна мечка “ в Берлин, а копродукцията „ Дивата круша “ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната стратегия на фестивала в Кан. „ Ирина “ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и завоюва голям брой оценки. Новият документален филм на Тонислав Христов „ Тайният живот на Вера “ ще се състезава в влиятелния конкурс на фестивала в Сънданс.

През 2018 година Законът за филмовата промишленост беше приспособен към Европейските условия. Възстановено бе финансирането на български филми посредством Национален кино център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 година беше повишен за първи път от шест години насам с 2 млн. лв..
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР