На 12 юли, на втория ден от срещата на върха

...
На 12 юли, на втория ден от срещата на върха
Коментари Харесай

ДЕКЛАРАЦИЯ: Какво обещаха страните от Голямата седморка и ЕС на Киев?


На 12 юли, на втория ден от срещата на върха на НАТО, която се организира във Вилнюс, страните от " Голямата седморка " - Съединени американски щати, Япония, Германия, Англия, Франция, Италия и Канада - се договориха за взаимна декларация в поддръжка на Украйна. Това е рамков документ, сподели ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрей Ермак. Следващата стъпка е подписването на система от двустранни съглашения за сигурност сред Украйна и обособените страни-гаранти, сподели той. Ключовото в декларацията, съгласно ръководителя на Оперативна програма, е потвърждаването на обстоятелството, че сигурността на Украйна е съставен елемент на сигурността на евроатлантическия район. Според текста на документа, отворен за сключване от други страни, уговорките, поети от сътрудниците и Украйна, не се смятат за опция на НАТО, защото те ще бъдат в действие, до момента в който Украйна върви по пътя към участие в Алианса.

ДЕКЛАРАЦИЯ:

Обединени сме в непрекъснатата си поддръжка за Украйна

Ние, водачите на Групата на седемте (G7), удостоверяваме нашия хладнокръвен ангажимент към стратегическата цел за основаване на свободна, самостоятелна, демократична и суверенна Украйна в нейните интернационално приети граници, способна да се пази и да възпира бъдеща експанзия.

Потвърждаваме, че сигурността на Украйна е неразделна част от сигурността на евроатлантическия район.

Считаме, че противозаконното и непровокирано навлизане на Русия в Украйна е опасност за интернационалния мир и сигурност, жестоко нарушаване на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, и несъвместимо с нашите ползи в региона на сигурността. Ние ще поддържаме Украйна в нейната отбрана против съветската експанзия толкоз дълго, колкото е належащо.

Ние сме единни в нашата неизменима поддръжка за Украйна, която се основава на нашите общи демократични полезности и ползи, на първо място на зачитането на Хартата на Организация на обединените нации и правилата на териториалната целокупност и суверенитет.

Днес започваме договаряния с Украйна, с цел да формализираме – посредством двустранни задължения за сигурност и договорености, контрактувани с това многостранно рамково съглашение, в сходство с нашите съответни законови и конституционни условия – нашата непрекъсната поддръжка за Украйна, защото тя пази своя суверенитет и териториална целокупност, възвръща своята стопанска система, пази своите жители и се стреми към интеграция в евроатлантическата общественост. Ще инструктираме нашите екипи неотложно да стартират тези полемики.

Всеки от нас ще работи с Украйна по съответни дълготрайни двустранни задължения и съглашения в региона на сигурността, ориентирани към:

а) обезпечаване на устойчиви сили, способни да пазят Украйна в този момент и да възпират съветската експанзия в бъдеще, като не престават да обезпечават:

подпомагане в региона на сигурността и модерното военно съоръжение на сушата, във въздуха и морето, с приоритет върху противовъздушната защита, далекобойната артилерия и далекобойната огнева мощност, бронираните транспортни средства и други основни средства, като бойни самолети, като както и посредством поощряване на повишение на равнището на оперативна съгласуемост с евроатлантическите партньори;

поддръжка за по-нататъшното развиване на отбранителната и индустриалната база на Украйна;

образование и образование на украинските въоръжени сили;

продан на разследваща информация и сътрудничество;

поддръжка за начинания за киберзащита, сигурност и резистентност, в това число за противопоставяне на хибридни заплахи;

б) подсилване на икономическата непоклатимост и резистентност на Украйна, в това число посредством старания за реорганизация и възобновяване, за основаване на удобни условия за поощряване на икономическия разцвет на Украйна, в това число нейната енергийна сигурност;

в) даване на техническа и финансова поддръжка за посрещане на неотложните потребности на Украйна, породени от войната с Русия, както и с цел да се даде опция на Украйна да продължи да ползва ефикасна стратегия за промени, която ще поддържа положителното ръководство, належащо за прогрес към евроатлантическите желания.

Незабавни съвещания при положение на бъдещо въоръжено нахлуване от Русия и даване на съвременна военна техника по суша, море и въздух

В случай на бъдещо въоръжено нахлуване от страна на Русия имаме намерение неотложно да се консултираме с Украйна, с цел да определим подобаващите последващи стъпки. Възнамеряваме, в сходство с нашите съответни законови и конституционни условия, да предоставим на Украйна бърза и продължителна помощ за сигурността, съвременно военно съоръжение по суша, море и въздух, както и икономическа помощ, с цел да наложим стопански и други разноски на Русия и да да се съветва с Украйна по отношение на нейните потребности по време на упражняването на правото на самозащита, заложено в член 51 от Хартата на Организацията на обединените народи. За тази цел ние ще работим с Украйна върху уголемен пакет от задължения и договорености за сигурността при положение на бъдеща експанзия, с цел да позволим на Украйна да отбрани своята територия и суверенитет.

В допълнение към горните детайли, ние оставаме ангажирани да поддържаме Украйна, като държим Русия виновна. Това включва работа, с цел да се подсигурява, че цената на експанзията против Русия продължава да пораства, в това число посредством наказания и надзор върху износа, и поддръжка на напъните за гонене на отговорните за военни закононарушения и други интернационалните закононарушения, осъществени в Украйна и против нея, в това число офанзиви против сериозна гражданска инфраструктура. Не би трябвало да има безотговорност за военни закононарушения и други жестокости. В този подтекст ние удостоверяваме нашия ангажимент да надигнем причинителите пред правораздаването според интернационалното право, в това число посредством поддръжка на напъните на интернационалните механизми като Международния углавен съд (МНС).

Потвърждаваме, че в сходство с нашите правни системи суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат замразени, до момента в който Русия не заплати за вредите, които е предизвикала на Украйна. Признаваме нуждата от основаване на интернационален механизъм за компенсиране на вреди, загуби или пострадвания, породени от съветска експанзия, и показваме подготвеност да проучим разновидности за създаване на съответни механизми.

От своя страна Украйна се задължава:

а) да способства позитивно за сигурността на сътрудниците и да ускори ограниченията за бистрота и отчетност за подкрепяне на партньорите;

б) да продължи да ползва промени в региона на правоприлагането, правосъдната система, битката с корупцията, корпоративното ръководство, стопанската система, бранша на сигурността и обществената администрация, които акцентират нейния ангажимент към демокрацията, върховенството на закона, зачитането на правата на индивида и свободата на медиите, и да докара стопанската система си до резистентен път на развитие;

в) поощряване на отбранителните промени и рационализация, по-специално посредством подсилване на демократичния цивилен надзор върху въоръжените сили и повишение на успеваемостта и прозрачността в отбранителните институции и промишлеността на Украйна.

Европейски Съюз и неговите държави-членки са подготвени да допринесат за тези старания и бързо ще обмислят изискванията за подобен принос.

Тези старания ще продължат, до момента в който Украйна се придвижва към бъдещо участие в евроатлантическата общественост.

Други страни, които желаят да допринесат за това изпитание за обезпечаване на свободна, мощна, самостоятелна и суверенна Украйна, могат да се причислят към тази Съвместна декларация когато и да е.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР