На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна – великомъченица,

...
На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна – великомъченица,
Коментари Харесай

Църквата почита паметта на Света мъченица Татяна

На 12 януари означаваме деня на Света Татяна – великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, по този начин и от католици.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена в фамилията на богато, само че боязливо и криещо вярата в Християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Изцяло проникната от тази религия, Татяна била отдадена за дякониса и всецяло се отдала на състрадание и непрестанна молитва.

По това време на римския престол се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектични убеждения: безучастен към вярванията на другите, той не се придържал към един избран мироглед, заради което измежду идолите на другите езически божества в дома си имал изображението и на Христос. В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й състояние и на нейния безупречен живот, я завели в храма на Аполон, с цел да принесе жертва. Девойката освен отказала да стори това, само че по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разрушил на части.

След напразните увещания на градоначалника да се отхвърли от Христа, младата Татяна била неведнъж подлагана на най-свирепи изтезания, като даже изболи очите й и рязали линии от нейната снага. Според писанията, след всяко изтезание Бог правил знамение със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Когато един път, след целодневно изтезание, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ, тя, огряна от нетленна светлина, велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани. И това знамение не трогнало мъчителя. На другия ден той още веднъж я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната издръжливост, безсилният шеф наредил да я предадат на изгладнелите зверове, само че пуснатият лъв се заумилквал към светата мъченица и ближел добродушно нозете й.

Изпълнен със боязън да не би сходна панорама да обърне и други езичници към омразната религия на “галилеяните ”, шефът наредил неотложно да я обезглавят. Същата орис постигнала и бащата на мъченицата.

Заради огромните мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Имен ден честват хората, носещи хубавите имена Татяна, Татян, Таня, Таньо, Таню, Татияна, Татяна, Траяна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР