На 12 и 13 август в подножието на Троянския Балкан

...
На 12 и 13 август в подножието на Троянския Балкан
Коментари Харесай

Фолклор, джаз и етно музика на Jam on the River - Дебнево 2022

На 12 и 13 август в подножието на Троянския Балкан ще се организира четвъртият международен фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River  2022 . Нестандартният фест в покрайнините на троянското село Дебнево съчетава магията на изкуството и природата, събира фенове на фолклора, джаза и етно музиката.

Инициатор и главен уредник е  Вероника Тодорова  - музикант от международна класа, притежател на национални и интернационалните награди, приета за най-хубав акордеонист в Европа. Специално за тазгодишното издание край река Видима идват именити етно джаз музиканти и формации от България, Италия, Германия и Монголия.

 Вероника Тодорова

Пред Радио Стара Загора Вероника показа интересната програма на Jam on the River 2022: 

" Започваме на 12 август с една специфична българска група  Spectrum  - етно джаз групировка, номинирана с доста награди тази година. След това прекосяваме към екзотиката с дуото  Christopher Herrmann  - виолончелист, с който работя от години и  Enkhjargel , който идва особено за нас от Монголия. Той свири на конеглава цигулка и владее чудесно обертоновото пеене. Правим огромна крачка към нашия български фолклор с  " Ангел Демирев фолк квартет ".  Ангел Демирев е един от най-успешните ни китаристи през последните години. И завършваме с една доста млада българска групировка, само че към този момент одобрена в етно музиката -  " Жарава " . На 13-ти ще открием с гайди в Балкана - " Троп`Ангелес " , прелестна гайдарска групировка с тъпани и гайди. Ще имаме и танцови сформира, а по-късно прекосяваме към тазгодишния ни " Звезден квартет " . Това за мен е нещо доста слециално, тъй като за първи път в България ще гостува  Ренцо Руджери . Той ще свири с музиканти от България като  Минко Ламбов  (пиано),  Станислав Георгиев  (бас) и  Цветан Георгиев  (ударни). На края всички се събираме на сцената в обичайния за фестивала  All Star Jam Band  и ще се опитаме да сътворим магия, съчетаваща природа, музика и доста положителни трептения ".

 Вероника Тодорова и Кристофър Херман на фестивала Jam on the River 2021. Снимка: licata.com.

Вероника Тодорова е ученик на Джаз-академията на Ренцо Руджери в Италия и на Музикалната академия в Дармщад, Германия. След 17 години работа в чужбина и сполучливи изяви на едни от най-престижните международни музикални подиуми, тя се посвещава на идеята Jam on the River в родното й село Дебнево.

На фестивала ще гостуват майстори на керамиката, художници с рисунки на стъкло и други създатели на приложните изкуства. Гостите на Jam on the River 2022   ще имат опция да опитат от обичайна българска кухня, да поседнат на сламени бали и да усетят природата на Балкана.

Интервюто с Вероника Тодорова и нейната авторска комбинация Dance on the River с присъединяване на Теодосий Спасов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР