На 11 ноември през 1998 г. ни напусна една от

...
На 11 ноември през 1998 г. ни напусна една от
Коментари Харесай

Спомен за Петър Увалиев



На 11 ноември през 1998 година ни напусна една от огромните фигури в българския културен живот - Петър Увалиев.


Петър Христов Увалиев (с псевдоним Pierre Rouve) е български посланик, кино продуцент, сценарист и режисьор, сценичен режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, академични учител, публицист, преводач, радиожурналист и критик. Той е един от най-влиятелните български интелектуалци емигранти през втората половина на ХХ век.

Роден е на 12 януари 1915 година в София. Произхожда от калоферски жанр. Учи в италианското учебно заведение „ Алесандро Манцони “ в София от 1922 до 1928 година, след това – във френския лицей „ Свети Августин “ в Пловдив (до 1932 г.). Завършва право и държавни науки в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1936 година Същата година постъпва на работа в Дирекцията по печата към Министерството на външните работи. През 30-те години на 20 век са първите му опити да разгласява свои стихове в училищен издания. Учи европейски езици (владее британски, испански, италиански, френски, немски, старогръцки, латински и някои балкански езици).

Сътрудничи със публикации и мнения по литературни, театрални и кино тематики в „ Златорогъ “, „ Балкан “, „ Театър “, „ Изкуство и рецензия “, „ Свободен народ “, „ La parole Bulgare “, „ Слово “, „ Мир “, „ Днес “ и др . Участва в екипа, управителен от Сирак Скитник, който през 1936 година реализира първите излъчвания по Радио София (Българско национално радио). Пише текстове за песни в съдействие с композитора Йосиф Цанков. Поставя пиеси в софийски театри.

През 1942 година отпътува за Рим като Трети секретар на българската легация. След отстраняването на Бенито Мусолини от власт през 1943 година е въдворен във Венеция, дружно с други дипломати. През октомври 1945 година се завръща в България и още веднъж постъпва на работа в Министерство на външните работи. Назначен е за втори секретар на българската легация в Лондон през 1947 година

Дни преди заминаването си подписва брак с Ивайла Вълкова. Със заповед от 6 декември 1948 година е назначен за първи секретар в посолството в Прага. Увалиев отхвърля назначението и на 9 декември подава молба до английските управляващи да остане в Англия. Молбата му е задоволена. В България е разгласен за „ невъзвращенец “ и бракът му е разтрогнат . През юли 1952 година Софийският градски съд го осъжда задочно на 5 години отнемане от независимост и парична санкция. През 1962 година подписва брак със Соня Мадлен Джойс. През 1968 година получава английско поданство.

Петър Увалиев играе съществена роля за заминаването на Георги Марков за Лондон и установяването му там през първата половина на 1970 година, както и за привличането му като редактор в БиБиСи.

От юни 1949 година разгласява рецензия за изкуство и кино в британски (Art News and Review) и италиански периодически издания. От същата година е нещатен помощник на българската секция на радио БиБиСи Лондон , където близо 50 години ежеседмично чете в ефир свои беседи.

Рита Тъшингъм и Марчело Мастрояни в сцена от „ Диаманти за закуска “, 1968

 Рита Тъшингъм и Марчело Мастрояни в сцена от „ Диаманти за закуска “, 1968

Творчество

Дебютира в киното като втори режисьор на „ Невинни в Париж “ (Innocents in Paris, 1953). Работи взаимно с изтъкнати драматурзи и кинотворци като Марсел Паньол, Джордж Бърнард Шоу, Антъни Аскуит, Микеланджело Антониони и Тонино Гуера. Заедно с Карло Понти основава филмовата компания „ Бридж филмс “ и е съпродуцент на „ Милионерката “ (The Millionairess, 1960), с присъединяване на София Лорен и Питър Селърс. Изпълнителен продуцент е на „ Фотоувеличение “ (Blow Up, 1966), сниман от Антониони по описа на Хулио Кортасар „ Лигите на дявола “.

Продуцент е на още четири кино лентата , сред които „ Дилемата на лекаря “ (The Doctor`s Dilemma, 1958) с Лесли Карон и Дърк Богард, „ Клевета “ (Libel, 1959) с Оливия де Хавиланд и Дърк Богард и „ Диаманти за закуска “ (Diamonds for Breakfast, 1968) с Рита Тъшингъм и Марчело Мастрояни. Сценарист е на „ Съдебна неточност “ (Trial and Error, 1962) с Питър Селърс и Ричард Атънбъроу; режисьор – на „ Непознат у дома “ (Stranger in the House, 1967) с Джералдин Чаплин, Боби Дарин и Джеймс Мейсън, по едноименния разказ на Жорж Сименон.

Проявите му като сценичен и кино режисьор и продуцент, теоретик на изкуството, критик и журналист намират самопризнание в чужбина. През 1972 година е определен за вицепрезидент на Международната асоциация на изкуствоведите (AICA) и за ръководител на Международното жури на Биеналето в Риека. В България той е прочут основно от предаванията си по радио БиБиСи и от оповестените в България след гибелта му негови студии и сборници . Автор е на над 4500 излъчвания на културни тематики на български език и излъчвания на френски език за радио France Culture.

Превежда на френски и италиански език творби от Пенчо Славейков, Теодор Траянов, Елисавета Багряна, Николай Марангозов, Иван Мирчев, Иван Хаджихристов, Стоян Загорчинов и други

Гост-лектор е в университети в Съединени американски щати, Франция, Италия и Мексико.

Чуйте в звуковия файл запис от Златния фонд на БНР с гласа на Петър Увалиев.

Снимки: Уикипедия

Уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР