На 10 февруари светът си спомни за многоликия и противоречив

...
На 10 февруари светът си спомни за многоликия и противоречив
Коментари Харесай

Лари Флинт става милионер благодарение на Джаки Кенеди

На 10 февруари светът си спомни за многоликия и спорен Лари Флинт - във връзка кончината му на 78-годишна възраст в Лос Анджелис. Медийният магнат и издател на сп. Hustler беше доста повече от воин на порноиндустрията - той е и един от гласовете на Първата корекция за свободата на словото. Именно като подобен го опозна и необятната аудитория посредством кино лентата на Милош Форман от 1996 година `Народът срещу Лари Флинт “.

Лари Флинт е роден в Лейквил в един от най-бедните региони на Кентъки. След като дребната му сестра умира от левкемия на 4-годишна възраст, родителите му се развеждат и Лари е отгледан от майка си в Хамлет, Индиана, а брат му Джими отпътува при баба си. На 15 години бъдещият медиен магнат се причислява към армията на Съединени американски щати, като за задачата употребява подправен акт за раждане. След армията известно време се занимава с незаконна търговия, само че стопира, когато научава, че полицията е по петите му. Безпаричието го принуждава още веднъж да се върне на работа, този път във флота.

В началото на 1965 година Флинт събира всичките си налични пари и купува бар в Дейтън, Охайо. С цената на денонощни усилия  (работният ден на Лари по това време е 20 часа, които той изкарва безсънен благодарение на амфетамини) бизнесът потръгва и скоро на негово име има още два бара. Работата обаче постанова

 

по цели нощи да разтървава пияни мъже

 

и по тази причина Флинт взема решение да опита с бар от по-висок клас, който предложил нещо невиждано досега за този регион - голи танцьорки. Кръщава го Hustler Club. С помощта на брат си Джими, а по-късно и на приятелката си Алтея Леърс, той развива веригата Hustler в Акрон, Кливланд, Кълъмбъс, Синсинати и Толедо, Охайо. Съвсем скоро всеки един от клубовете стартира да му носи сред 260 хиляди и 520 хиляди $ годишно. Част от парите влага в таблоида Bachelor`s Beat, който издава в продължение на две години.

На Флинт му хрумва новаторско решение по какъв начин да накара повече хора да посещават клуба му. Така на бял свят се появява бюлетинът на Hustler, състоящ се от две страници, с информация за идни събития в неговите заведения. Бюлетинът става толкоз известен измежду клиентите му, че двете страници скоро се усилват с още 16, а по-късно с 32.

В резултат на петролната рецесия от 1973 година американската стопанска система влиза в криза и приходите на Hustler стартират да спадат. Флинт би трябвало или да погаси задълженията си, или да разгласи банкрут. Решава да опита да трансформира бюлетина в списание със полово наличие, което да се популяризира в цялата страна. Вместо да погаси натрупалите се налози, той още един път рискува и влага последните си пари в новото начинание.

 

През юли 1974 година на пазара излиза първият брой

 

на списание Hustler, който остава незабелязан. В рамките на една година обаче списанието става извънредно доходоносно. Всеки нов брой е съпроводен с дълга битка сред Лари Флинт и дистрибуторската компания, която намира наличието за прекомерно вулгарно, защото постоянно представяло изображения с принуждение. Това обаче се оказва златна мина. 

С Флинт се свързва папарак, който му дава обещание фотоси на бившата първа дама Джаки Кенеди, уловена до момента в който се пече гола по време на отмора. Лари Флинт купува фрагментите за 18 хиляди $ и ги разгласява в броя от август 1975 година Това продава 1 милион копия и милионерът Флинт си купува имение за 375 хиляди $. 

В списанието обаче не се разгласява единствено порнографско наличие, а и публикации по редица политически тематики като например ``Политиката на изтезанията``, ``Нахлуването в Гренада: същинската история зад ``фактите`` на Рейгън`` и ``Шокиращи вести. Прикриването на убийството на J.F.K.``. През 2012 година Флинт

 

обещава награда от 1 милион $ за информация по отношение на данъчните заявления

 

на претендента за президент на Съединени американски щати от Републиканската партия Мит Ромни. Преди четири години той подвига сумата и предлага 10 милиона $ за всевъзможни уличаващи доказателства, които биха могли да доведат до импийчмънт на Доналд Тръмп.

През март 1978 година медийният магнат е прострелян от Джоузеф Франклин, сериен палач и последовател на теорията за превъзходството на бялата раса, а повода е отмъщение за представянето на междурасов секс по страниците на Hustler. Лари Флинт е неподвижен от кръста надолу и до края на живота си е в инвалидна количка. Франклин бе хванат в края 1980 година и наказан на гибел за няколко убийства. Ден преди изтезанието Флинт приканва управляващите да не извършват смъртната присъда, защото съгласно него най-хубавото наказване е пожизнен затвор, а не мигновена гибел. Присъдата обаче е изпълнена през 2013 г. 

Лари Флинт постоянно скандализира света, осмивайки консервативните религиозни водачи, хроникирайки половите прегрешения на политиците освен по страниците на списанието, само че и с изявленията и дейностите си. По време на правосъдно дело той се появява във федералния съд с пелена, направена от американското знаме, поради което излежава 6-месечна присъда.

Най-важната му юридическа победа обаче е срещу преподобния пастор Джери Фалуел, основател на политическата дясна християнска организация Моралното болшинство, който се опита да осъди Флинт за 45 млн. долара за клюка и прочувствен стрес през 1983 година, откакто Hustler публикува подигравка, в която е описана сексуална среща с майка му. Върховният съд отхвърля иска, наричайки пародията ``конституционно предпазена политическа сатира``, а магнатът гордо декларира, че ``ако Първата корекция може да отбрани безсрамник като мен - тогава ще отбрани всички вас. Защото аз съм най-лошият “. 

Точно като герой за свободата на словото предпочиташе да бъде запомнен Лари Флинт, сподели пред Си Ен ЕН Джими Флинт-младши, негов племенник. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР