На 10 февруари Съюзът на артистите в България (САБ) обяви

...
На 10 февруари Съюзът на артистите в България (САБ) обяви
Коментари Харесай

театър: Номинации "Икар" 2022

На 10 февруари Съюзът на артистите в България (САБ) разгласи номинациите във всички категории за националните награди " Икар ", които следва да бъдат връчени по традиция на тържествена гала на 27 март - Световния ден на театъра. Пълният лист с номинираните е качен в.

За това по какъв начин се дефинират икарите и каква е дългата история, почнала от 1974 година на тези най-устойчиви и влиятелни театрални оценки у нас, съм писал и. Не желая още веднъж да разказвам отново разпоредбите, а единствено да посочи най-важния детайл в тях - че те са форма на оценка и самопризнание, която се дава от самото театрално съсловие .

Зад всяка номинация и премия стои изборът, изработен от гилдиите и техните представители, които съставляват един път направленията (драматичен спектакъл, куклен спектакъл, актуален танц и пърформанс, шоу, цирк и др.) и повторно специалностите (актьор, режисьор, драматург, сценограф, театровед, композитор и др.) в изпълнителските, театрални изкуства. Комисиите са няколко, само че върху една от тях пада най-голямата тежест и отговорност - от всички представления, излезли през съответната календарна година да се дефинират няколкото, които да попаднат в номинациите и премиите в главните категории на трагичния спектакъл. Членовете на тази комисия са разнообразни всяка година и през тази бяха: артистът Боян Арсов, режисьорката Василена Радева, театроведите Румяна Николова и Зорница Каменова, сценографът Венелин Шурелов, композиторът Михаил Шишков-син и техническият съветник Спас Спасов.
" Ива е онлайн " Фотограф: Павел Червенков
Обявяването на номинациите постоянно е придружено със мощни и полюсни страсти на наслада и възмущение от забелязването или незабелязването. Намирам това освен за обикновено, само че и за добър знак - до момента в който икарите провокират безредици, значи, че имат значение. Еднозначно неприятно би било единствено безразличието. В този ред на мисли, в случай че зависеше от мен, аз бих дал и други оферти и бих ги подредил по друг метод, само че все пак мисля, че номинациите тази година много правилно и съответно отразяват както достиженията, по този начин и действителното положение на българския спектакъл . Напълно споделям казаното от Румяна Николова на конференцията, че въпреки и като цяло театралната 2021 да е била равна (без някакви особени трендове или изключителни върхове), въпреки всичко се вижда една радваща тенденция, при която в представленията от ден на ден се съкратява зейналата бездна сред всеобщия усет и оценката на театралните експерти.
" Сирано дьо Бержерак " Автор: Борис Урумов Реклама
Действително огромна част от номинираните заглавия са такива, които не се играят пред полупразен салон от " ценители ", а в противен случай - съумяват да стигнат до необятен кръг от фенове. Тук имам предвид спектакли като " Майстора и Маргарита " по романа на Михаил Булгаков в Младежкия спектакъл с цели 5 номинации (режисура - Николай Поляков, музика - Асен Аврамов, основна женска роля - Койна Русева, поддържаща женска роля - Рая Пеева, поддържаща мъжка роля - Красимир Недев); като в Театър 199 с 3 номинации (главна женска роля и драматургичен текст за Ива Тодорова, постановка - Стоян Радев); като " Опашката " по романа на Захари Карабашлиев в държавна такса Плевен с 2 номинации (за основна мъжка роля - Владимир Карамазов, и музика - Калин Николов); като " Укротяване на опърничавата " в държавна такса Пловдив с 2 номинации (за постановка - Стайко Мурджев и основна женска роля - Маргита Гошева); като в Театър " Българска войска " с номинация за основна мъжка роля на Камен Донев и други
" Бурята " Фотограф: Гергана Дамянова
От заглавията, които изброих дотук, може би се натрапва неналичието на едно заглавие, което множеството театрални критици (ако съдим по годишната анкета на ) бяха оповестили за театралното събитие на миналата година - постановката на Робърт Уилсън върху от Шекспир в Народния спектакъл. Всъщност то не отсъства от самия лист с номинации и даже има цели две (за майсторско техническо реализиране и дебют на Жаклин Даскалова), само че беше разумно упованието, че то надали не ще господства в множеството категории. И в това отношение обаче разбирам решението на комисията, която е решила да го извади отвън скоби поради неговия интернационален темперамент и извънредност - тук освен участва режисьор от международна големина, само че това е и толкоз упорит и безценен план на най-голямата сцена в България, че би било нереалистично той да се състезава наедно с плановете на останалите театри и самостоятелни компании, изключително като се вземат поради и изискванията, в които работят. Затова и комисията е избрала да сложи по-специфични акценти за " Бурята " - предизвикването от техническа позиция и мощният дебют на младата актриса.

САБ ще продължи и с положителната традиция да покаже в столицата всички номинирани представления в границите на " Софийски сценичен салон " през март (очаква се оповестяването на неговата програма), а публиката още веднъж ще може да гласоподава за своите любимци в.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Асен Терзиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР