На 1 януари Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Иран

...
На 1 януари Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Иран
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: 5 държави се присъединиха към БРИКС

На 1 януари Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства, Иран и Етиопия публично станаха членове на групата БРИКС, с което означиха доста разширение.

Аржентина, която в началото беше поканена да се причисли по време на 15-ата среща на върха на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка, през август 2023 година, отдръпна присъединяване си в края на декември.

Мненията на анализаторите се разделят във връзка с въздействието на този напредък върху геополитическия пейзаж. Някои плануват евентуални провокации, произлизащи от вътрешните разлики, които вероятно ще отслабят процеса на взимане на решения и цялостната власт на БРИКС.

Въпреки това страните членки са оптимистично настроени за постигането на по-голяма представителност на нововъзникващите стопански системи и за понижаване на зависимостта от щатския $.

Миналата година президентът на Бразилия се застъпи за обща валута сред страните от БРИКС за улеснение на търговията и вложенията посред им. Русия пое председателството на БРИКС, като през 2023 година смени председателството на Южна Африка.

Под мотото “Укрепване на многостранните връзки за заслужено световно развиване и сигурност ” Русия ще управлява в продължение на една година, като кулминационната точка ще бъде годишната среща на върха на БРИКС в Казан през октомври. Президентът Владимир Путин има за цел да ускори ролята на БРИКС в интернационалната финансова система, като даде приоритет на плавното консолидиране на новите участници в активността на групата.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР