На 1 октомври православната църква отбелязва големия християнски празник Покров

...
На 1 октомври православната църква отбелязва големия християнски празник Покров
Коментари Харесай

Честваме Покров Богородичен

На 1 октомври православната черква отбелязва огромния християнски празник Покров на Пресвета Богородица.

Празникът поражда през Х век, с цел да се уважи явяването на Божията майка в Константинопол. В църквата във Влахерна, по време на нощното бдение, част от хората видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя коленичила и останала в молитва дълго време. След това свалила покривалото си и го простряла над хората в символ на отбрана. По това време жителите на града били застрашени от варварско настъпление, само че след появяването на Богородица - заплахата отминала.

Този ден бил разгласен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята благодарност за безкрайната благосклонност на Пресвета Богородица и протекция. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от було - наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги избавила.

Празникът Покров на Божията Майка се празнува единствено в славянските страни - евентуално тъй като св. Андрей бил славянин по генезис. В Руската черква празникът е открит към XII век. В Константинопол въпреки и да не чествали този празник, само че възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската черква имало икона на Божията Майка в този тип, както Тя се явила на св. Андрей.

Имен ден честват Анани и Анания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР