На 1 октомври 2009г. в Лондон, на търг било представено

...
На 1 октомври 2009г. в Лондон, на търг било представено
Коментари Харесай

Шах и мат, приятелю Адолф!

На 1 октомври 2009г. в Лондон, на търг било показано едно неизмеримо произведение на изкуството.

Всъщност, като изкуство, цената му надали била доста висока. Но от историческа позиция, би могло да се дефинира като скъпо. Защото на рисунката, изпълнена с черен графит, са изобразени… Ленин и Хитлер, които играят шах. Не, това не е подигравка, нито шарж с намек за сходството сред политическите системи, основани от тях. Съществува доктрина, съгласно която бъдещият водач на пролетарската гражданска война се срещнал с Адолф Хитлер във Виена през 1909г. Известно е, че по това време и двамата се намирали в австро-унгарската столица.

Твърде е допустимо запознанството сред Ленин и Хитлер да се е състояло през 1909г. в богатата виенска къща на госпожа Ема Льовенстрьом. Сериозно доказателство, че двамата може да са играли шах точно там, е рисунка на самата Ема Льовенстрьом, надарена художничка и собственичка на бохемски салон. Тя нарисувала Ленин и Хитлер по време на играта. След като приключила рисунката, помолила Владимир и Адолф да оставят подписите си на гърба й. Приятелството сред двамата бъдещи водачи не било затруднено от възрастовата разлика, въпреки Адолф да бил едвам трансферирал 20 години, а Илич наближавал 40.

Фрау Левенстром била освен надарена художничка, само че и отлична учителка. Под нейното управление бъдещият фюрер овладял основите на изобразителното изкуство. Всъщност, точно по тази причина и бил дошъл във Виена. Суетният, само че и комплексиран юноша мечтал за кариера на популярен художник и по тази причина се учил при Ема с неизмеримо старание. Но, все пак, неговата учителка споделяла с другари: „ Разбира се, Адолф има гений, само че му липсва онази божествена искра, която трансформира един елементарен занаятчия на четката в талант! “ А Владимир Улянов, който също посещавал богатата гостоприемна къща, Ема характеризирала с една фраза: „ Титан на мисълта! “

Историята по индиректен метод удостоверила оценката на виенската художничка. Когато основаните от двамата политически системи се сблъскали във Втората международна война, тази на Ленин приключила голямата кървава партия, нагледно казано, с репликата: „ Шах и мат, приятелю Адолф! “ Нищо, че не се знае по какъв начин е приключила шахматната партия сред играчите, изобразени на рисунката.

Освен Адолф и Владимир, посетители на Льовенстрьом били известни политици, художници, музиканти, публицисти.  Според една от публикуваните версии, учителката по изобразяване била държанка на член на банкерския клан Ротшилд, откъдето и имала финансовите благоприятни условия да поддържа своя салон.

В навечерието на Втората международна война фамилията на Льовенстрьом отпътува за Съединени американски щати, поради преследванията на евреите, почнали след присъединението на Австрия към Германия. Рисунката, която изобразява Илич и Адолф по време на шахматна партия, както и самите шахматни фигури, Ема оставила на своя иконом. През 2009г. правнукът на иконома показал рисунката и шаха на търг в Лондон, посредством аукционната къща Mullock’s.

Първоначално продавачът не бил сигурен в достоверността на тези антики и поръчал експертиза, която била осъществена от авторитетни изкуствоведи, историци и графолози. Експертизата  с размер 300 страници изследвала всички вероятни параметри: хартията, употребяваното вещество в графита на молива, подписите, стилистиката и така нататък Графологичният раздел в нея удостоверил, че подписите на играчите, както и този на художничката, са достоверни с възможност 80%. За самата рисунка нямало никакви подозрения. Уточнило се, че от нея са направени 5 гравюри, чиято орис е незнайна. На търга бил показан оригиналът.

Първоначалната обща цена на рисунката и шаха била 40 хиляди лири. След съответното наддаване те били продадени за 100 хиляди английски лири на колекционер, който поискал да остане неизвестен. Все отново, изображения на рисунката били снимани, с цел да подхранват любознанието на всички, които се интересуват от историята на ХХ-ти век.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР