На 1 ноември - Денят на народните будители, на официална

...
На 1 ноември - Денят на народните будители, на официална
Коментари Харесай

КНСБ иска 2 млрд. лв. за култура в Бюджет 2024

На 1 ноември - Денят на националните будители, на публична конференция КНСБ показа настояванията си към Бюджет 2024 в областта на културата .

Главният икономист на синдикалната организация Любослав Костов настоя да има 35% растеж на заплатите на чиновниците в музеите, библиотеките и читалищата от следващата година.

" Имаме потребност от просвета не с цел да пълним оборотите на огромни компании, а с цел да имаме нравствен живот ", посочи Костов. За функционалност " Култура, спорт, почивни активност и религиозно дело " заделените средства са в размер от 0.4% от Брутният вътрешен продукт за 2023 година, регистрира той. За идната година Брутният вътрешен продукт ще е 205 милиарда лева и разноски за просвета би трябвало да станат 1% от Брутният вътрешен продукт. Ако министърът на финансите Асен Василев поеме ангажимент за по-голямо финансиране на културата, средствата би трябвало да се вдигнат от 800 млн. лева покрай 2 милиарда лева от 1 януари 2024 година
 Сектор
Сектор " Сценични изкуства " слага три претенции пред ръководещите

Методиката за финансиране се потвърдила като неефективна

Според КНСБ фундаменталният въпрос е имаме ли потребност от читалища. За читалищата са нужни 38 млн. лева, за районните библиотеки - близо 11 млн. лева, малко над 10 млн. лева са нужни за възнагражденията на музикалните и танцовите дейци. Около 1200 - 1300 лева бруто е заплата на чиновниците в областта на културата и като си платят налозите, падат под междинната прехрана за живот. Не желаеме двойни заплати, не желаеме тройни заплати, а да има догонващи стъпки, с цел да може секторът да си стъпи на краката, настоя Костов.

КНСБ желае 86 млн. лева повече растеж на заплатите в областта на културата в Бюджет 2024.

Припомняме, през днешния ден поради ниското възнаграждение в бранша.

От своя страна, отрасловият министър Кръстю Кръстев увери, че е на тяхна страна и ги поддържа и обеща  бюджетът за просвета за 2024 година да е
 Творците желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт в бюджета за просвета до три години
Творците желаят най-малко 1% от Брутният вътрешен продукт в бюджета за просвета до три години

Според Христо Мутафчиев без неотложно нарастване на средствата почват банкрути на културни институти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР