На 1 март 2015 година бе даден старт на инициативата

...
На 1 март 2015 година бе даден старт на инициативата
Коментари Харесай

10-те най-любими български филма

На 1 март 2015 година бе даден старт на самодейността на Българска национална телевизия “Лачените обувки на българското кино ”, отдадена на 100–годишнината на българското кино. Над половин милион души са наблюдавали двата епизода на формата, които показаха 100 обичани български ленти, препоръчани от рецензията. Чрез зрителска анкета на уеб страницата на Българска национална телевизия, която бе отворена от 1 до 18 март, филмите бяха подредени. Вече е ясна и финалната десетка, от която феновете могат да изберат обичания български филм, като дадат вота си за него до началото на юни в уеб страницата на медията.

„ За мен има две огромни неналичия в тази ранглиста – това са филмите на Георги Дюлгеров – „ Авантаж “ или „ Мера съгласно мера “ и филмите на Еди Захариев – „ Вилна зона “ или „ Преброяване на дивите зайци “, показа в студиото на „ Денят стартира с просвета “ кинокритикът Геновева Димитрова.

„ Аз бих споделила една хубава наклонност в тази ранглиста – като се има поради, че не се учи кино в учебно заведение, бих споделила, че българското кино се познава добре, което значи, че е задоволително предавано, гледано и обичано и в това Националната телевизия има огромна заслуга “, сподели кинокритикът Петя Александрова .

„ В тази десетка са исторически филми, мелодрами и комедии. Вътре нямаше филми с ясна обществена устременост, нямаше от тези неразрешени филми. На мен ми липсва „ Понеделник заран “, както и „ Да обичаш напук “, а те са доста значими филми. Все отново ние разясняваме зрителски избор и в случай че приказваме с политически клишета „ някои са мобилизирали добре зрителския избор в своя изгода “, разяснява класацията Деян Статулов .

„ За мен е значимо, че този формат обърна съществено внимание на българското кино. Много фенове гледаха български филми около формата. Със сигурност има и такива от по-младите, които не са гледали толкоз редовно досега български филми, и се срещнаха с доста неща. Резултатите са положителни – получи се един празник, който продължава да се получава и за хората, които се занимават с кино, и за феновете – това е най-важното “, описа за изгодите от формата Борислав Колев .

Ето и 10-те най-любими български кино лентата, определени от феновете на Българска национална телевизия и подредени по азбучен ред.

1. “Всичко е обич ”, 1979

Български игрален филм (драма) на режисьора Борислав Шаралиев, по сюжет на Боян Папазов. Оператор е Стефан Трифонов. Художник – Георги Иванов. Музиката във кино лентата е композирана от Веселин Николов.

2. “Време разделно ”, 1988

Романът на Антон Дончев “Време разделно ” е от режисьора Людмил Стайков под името „ Време на принуждение “ и се състои от 2 елементи: „ Заплахата “ и „ Насилието “. Втората част на кино лентата пресъздава събитията от втората половина на 17-ти век до 1668 г.

3. “Вчера ”, 1988

„ Вчера “ е български игрален филм на режисьора Иван Андонов, по сюжет на Иван Андонов. Филмът се основава на романа на Владо Даверов „ Вчера “. Оператор е Красимир Костов. Музиката във кино лентата е композирана от Кирил Маричков.

4. “Господин за един ден ”, 1983

„ Господин за един ден “ е комедия от режисьора Николай Волев, по сюжет на Никола Статков. Оператор е Красимир Костов. Създаден е по разказите „ Чуждоземецът “ и „ Господинът “ на Никола Статков. Музиката във кино лентата е композирана от Иван Стайков.

5. “Козият рог ”, 1972

„ Козият рог “ е български игрален филм, считан от мнозина за едно от върховите достижения на българското кино. Режисьор на кино лентата е Методи Андонов, а създател на сюжета — Николай Хайтов. В основните функции вземат участие Катя Паскалева (Мария) и Антон Горчев (Караиван). Автор на музиката към кино лентата е Мария Нейкова, като по-късно по текст на Богомил Гудев се ражда известната ария „ Двама “, изпълнявана от Мария Нейкова.

6. “Крадецът на праскови ”, 1964

„ Крадецът на праскови “ е български игрален филм по сюжет и постановка на Въло Радев. Оператор е Тодор Стоянов. Създаден е по едноименната повест на Емилиян Станев. Музиката във кино лентата е композирана от Симеон Пиронков.

7. “Лачените обувки на незнайния войник ”, 1979

„ Лачените обувки на незнайния боец “ е драма по сюжет и постановка на Рангел Вълчанов. Оператор е Радослав Спасов. Музиката във кино лентата е композирана от Кирил Дончев.

8. “Опасен сексапил ”, 1984

„ Опасен сексапил “ е комедия на режисьора Иван Андонов, по сюжет на Свобода Бъчварова. Оператор е Пламен Вагенщайн. Музиката във кино лентата е композирана от Георги Генков.

9. “Оркестър без име ”, 1982

„ Оркестър без име “ е сниман от режисьора Людмил Кирков, по сюжет на Станислав Стратиев. Оператор е Виктор Чичов. Музиката във кино лентата е композирана от Борис Карадимчев. Запомнен е с паметните си реплики и песни („ Оставаме “ на Маргарита Хранова или „ Нашият град “ на Тангра).

10. “Осъдени души ”, 1975

„ Осъдени души “ е по сюжет и постановка на Въло Радев. Оператор е Христо Тотев. Създаден е по романа „ Осъдени души “ на Димитър Димов. Музиката във кино лентата е композирана от Митко Щерев.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР