На 1 декември почитаме паметта на свети пророк Наум и

...
На 1 декември почитаме паметта на свети пророк Наум и
Коментари Харесай

Голям пророк и велик светец почитаме днес, кои са те

На 1 декември почитаме паметта на свети оракул Наум и на свети Филарет Милостиви

Пророк Наум е един от дванадесетте " дребни " пророци в Библията, т.е. чиито книги са по-кратки от тези на четиримата " огромни " пророци.

Пророк Наум живял през V век преди Христос. Преди него оракул Йона по Божия заръка предсказал разрушението на град Ниневия поради огромните беззакония на жителите му. Тогава ниневийци се покаяли и Бог отменил строгата Си присъда. Но след известно време те отново се развратили. Тогава Господ посредством оракул Наум им разкрил страшните бедствия, които ще ги реализиран. И пророчеството се сбъднало тъкмо. Този огромен и богат град на античния свят бил опустошен дo основи и разграбен от враговете. Разливането на река Тигър довършило опустошението. Сега едвам може да се познае мястото, където е била Ниневия.

Пророк Наум предсказал и други събития и утешавал правилните на Бога хора с обещания за Спасителя Христос, Който ще пристигна като вестител на мир. " Ето по планините са стъпките на благовестника, който възвестява мир! ", се провикнал пророкът. Той се упокоил в мир, в дълбока напреднала възраст.

Свети Филарет живял в края на VIII век по времето на император Константин Копроним. Бил фамилен с три деца.

Препитавали се със земеделие, а от приходите си Филарет обилно раздавал лепта на бедните. Но се случило, че след време заможният и великодушен човек изгубил съвсем всичко, останали единствено кошерите му. И тогава той траял да подарява мед на небогати хора. За тази добрина и състрадание Бог го възнаградил. Скоро Константин трябвало да се ожени и при търсенето на брачна половинка за самодържеца придворните му се спрели на дъщерята на Филарет Милостивия.

Този нов непредвиден поврат не го главозамаял. Филарет станал отново състоятелен човек и почнал още по-изобилно да раздава пари и храни на бедните. Така извършил Божията заповед за обич към ближните и приключил живота си в мир.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР