Мюзикълът Оркестър без име на Държавна опера - Варна под

...
Мюзикълът Оркестър без име на Държавна опера - Варна под
Коментари Харесай

Оркестър без име превзема Античния театър в Пловдив

Мюзикълът " Оркестър без име " на Държавна опера - Варна под режисурата на Борис Панкин ще бъде показан на сцената на Античния спектакъл в Пловдив на 1 август, 40 години откакто хитовият български филм излиза на екран, научи Lupa.bg.

Ролята на Велко е поверена на Мариан Бачев, младата вяра на българския мюзикъл Борислав Веженов ще е Филип, Гошето ще изиграе Йоан Попов, а в облика на Павката ще се превъплъти Николай Дограмаджиев.

Красивата и надарена певица и актриса Волена Апостолова почтено ще замести Катето Евро в облика на Рени, а Димитрина Германова ще е нежната и сензитивна Ваня.

16 златни български шлагера на Васил Найденов, " Тангра ", " Щурците ", " Сигнал ", " ФСБ ", " LZ " и Силвия Кацарова, " Кукери ", " Контрол " и " Тоника ", както и песента " Оставаме " на Борис Карадимчев, с която приключва филмът, ще прозвучат в първия августовски ден в града под тепетата.



Мюзикълът е акомодация по филмовия сюжет на Станислав Стратиев за едноименния паметен филм на режисьора Людмил Кирков от 1982 година През януари тази година се навършиха 40 години, откогато на екран излиза обичаният на милиони българи филм. Някои от неговите разговори и реплики към този момент са се трансформирали в крилати изречения, като репликата на певицата Рени: " В идната ария се пее за обич, разлъка и още нещо… " На пробни фотоси за филмовата роля се явяват към 30 актриси от ВИТИЗ, само че Катерина Евро печели безапелационно ролята, с която продължаваме да я свързваме и през днешния ден.

" Всеки от нас мечтае да полети на крилете на нещо, което обича да прави, даже то да не е неговата специалност. Като израз на преданост към общността и Варненската опера, взех решение да подаря някои от ярките, само че не толкоз огромни, функции в " Оркестър без име " на хора от оркестъра и от техническия екип. Фактически нашият състав е композиция от актьори, осветители, реквизитори и помощници, театрални служащи, музиканти. Нито един от оркестрантите - механик, касиер, продавачка, не е музикант, само че всички те имат една и съща фантазия - желаят да полетят на крилете на музиката ", споделя режисьорът на мюзикъла Борис Панкин.

Според него няма нищо по-хубаво от това да следваш фантазията си, а когато си повярваш, че можеш, ти евентуално в действителност можеш. " Ето за какво " Оркестър без име " е толкоз непосредствен до българската психика ", счита той.



Сценографските и костюмографските решения на Петър Митев и хореографията на Анастасия Неделчева пресъздават 70-те години на предишния век у нас. Със соцепохата са съобразени също музикалните принадлежности и даже задграничните песни, които звучат във кино лентата. И, за разлика от филмовите оркестранти, артистите в мюзикъла в действителност пеят.

" Оркестър без име " е джу бокс мюзикъл с подготвени песни. Без да се намесва в истинския аранжимент, диригентът маестро Страцимир Павлов е приспособил този рок и поп мюзикъл за оркестър с типичен и поп музиканти.

Различен от кино лентата е финалът на мюзикъла. Решен със модерни образни средства, той основава асоциация за един халюцинационен преход от пустинния плаж на Алепу, зависещ на концепцията за фантазията. " И когато Гошето споделя: " Аз оставам ", идва един забавен и фиктивен във кино лентата край, зависещ на концепцията за фантазията. Тя може да трае 9 минути, както се оказва в края на спектакъла, само че тези 9 минути си костват целия живот ", разсъждава Борис Панкин.

Режисьорът показа, че наследниците на огромния публицист и сценарист Станислав Стратиев са дали правото филмовият сюжет да бъде претворен на сцена. " В годините разновидностите на сюжета се промениха, само че това, което феновете ще видят в този момент, са достоверните разговори от кино лентата с тези паметни изречения, които всички българи знаят.

Както се споделя във кино лентата: " Това е една история за море, обич и още нещо ". Така че отговорът на твоя въпрос е елементарен. Българите обичат " Оркестър без име ", тъй като Станислав Стратиев, може и да наподобява печален човек, само че има необикновено възприятие за комизъм, което доста изобретателно влага във всички персонажи ", прибавя Борис Панкин.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР