Мюсюлманите отбелязват Курбан байрам – един от двата големи ислямски

...
Мюсюлманите отбелязват Курбан байрам – един от двата големи ислямски
Коментари Харесай

Мюсюлманите отбелязват Курбан байрам

Мюсюлманите означават Курбан байрам – един от двата огромни ислямски празника. С него се отбелязва приключването на хаджа – поклонението в свещения град Мека.

Празникът е знак на милосърдието. Традицията повелява младите да изискат амнистия от възрастните. Всяко семейство би трябвало да подготви курбан.

Преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от фамилията рано сутринта отива на джамия, с цел да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното. Празникът е отдаден на жертвоприношението за пророка Ибрахим.

Традицията повелява месото да бъде разграничено на седем елементи – една от тях остава за фамилията, а останалите се раздават на по-бедните. Мюфтийството също ще раздаде месо на нуждаещите се.

Курбан байрам се чества 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни. Конкретната дата за празнуване на Курбан байрама зависи от локалните традиции: множеството страни следват датата, открита от Върховния съд на Саудитска Арабия, а тя се пресмята в зависимости от това, дали се вижда Луната на небето малко преди този момент. В Бангладеш, Индия и Пакистан саудитското решение не се ползва, наблюдението на Луната се прави без значение, в резултат на което в някои години празнуването на Курбан байрама там става в различен ден.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР