МВР ще охранява центровете за настаняване на чужденци и териториалните

...
МВР ще охранява центровете за настаняване на чужденци и териториалните
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха: МВР ще пази бежанските центрове

МВР ще охранява центровете за настаняване на чужденци и териториалните поделения на Държавната организация за
бежанците. Това вписаха на първо четене депутатите в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Промените бяха импортирани от групите на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи след престъпните случаи с чужденци през последните седмици в София и страната. Повече от три часа депутатите спориха по законопроекта, въпреки по-голямата част от дебата да не бе всъщност.

От ГЕРБ упрекнаха сътрудниците си от ПП-ДБ, че през последните две години преди общото им ръководство защитата на границите е бил разпусната, а сега в центровете за настаняване няма надзор.
От ПП-ДБ обясниха, че не са срещу концепцията Министерство на вътрешните работи да пази центровете и увериха, че ще създадат оферти за промени сред двете четения, с цел да се подобрят текстовете.

Божидар Божанов удостовери, че някои от договорите с частни компании за защита би трябвало да бъдат прекъснати, само че би трябвало да се прегледат, с цел да се види какви ще са
неустойките, както и какъв брой време ще отнеме на Министерство на вътрешните работи, с цел да може да обезпечи качествена защита.

За усилване на защитата на границата пък настояха от Българска социалистическа партия, които поддържаха измененията. " Имаме проблематична граница с невиждан мигрантски напън и проблеми в центровете за краткотрайно настаняване към ДАБ, където не се реализира нужния надзор, има проблеми и явно частните компании не се оправят и би трябвало да се вземат ограничения, тъй като единственият естествен метод да се реализира запазване на публичния ред, е точно това да стане със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са готови за такива обстановки, няма да позволен никога
ескалация на напрежението и престъпни прояви ", сподели Иван Иванов.

Промените минаха със 158 гласа " за ", трима " срещу ", а 57 депутати от ПП-ДБ се въздържаха
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР