МВР проверява случая, при който мъже с тениски на Възраждане

...
МВР проверява случая, при който мъже с тениски на Възраждане
Коментари Харесай

Мъже с тениски на Възраждане спряха прожекция на филм от София прайд, МВР проверява случая

МВР ревизира случая, при който мъже с тениски на „ Възраждане ” са спрели прожекция на филм от „ София прайд ”. Министър Калин Стоянов ще желае цялостна информация, с цел да се запознае с дейностите на чиновниците, изпратени на място.

Според предварителни данни, предоставени от Столична дирекция на вътрешните работи, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е открито, че последователи на политическа партия и група жители, пристигнали на прожекция, са влезнали в вербален конфликт. Организаторът на прожекцията е решил да я приключи, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо принуждение сред двете групи, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Вчера стачкуващи с тениски на „ Възраждане ” обсадиха столичното филмотечно кино " Одеон " на бул. „ Патриарх Евтимий " и не позволиха прожекция на филм, който е част от програмата на ЛГБТ фестивала „ София прайд ". 

По това време в салона е трябвало да бъде прожектиран филмът „ Близо ".

От ЛГБТ изпратиха отворено писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с копие до ст. ком. Калоян Милтенов, шеф на Столична дирекция на вътрешните работи и до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

„ На 10 юни проведен митинг на крайни националисти попречи на провеждането на прожекция в кино „ Одеон “ в границите на " София прайд филм фест " – годишно провеждана част от културната стратегия на " София прайд ", най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и в България, се показва в писмото, подписано от ръководителя на организацията Деница Любенова. Събралата се навалица, както и отводът за подпомагане от страна на чиновниците на Министерство на вътрешните работи по застраховане на спокойното протичане на прожекцията и достъп на публиката до нея принуди уредниците от " София прайд " в лицето на " ЛГБТИ Действие " да анулират прожекцията. Пред очевидци от организацията шефът на киносалона получи закана от протестиращи, че в случай че допусне идващите прожекции в програмата ще последват нови такива митинги, отбелязва Любенова. Филмът, който трябваше да бъде показан, е „ Близо “ на белгийския режисьор Лукас Донт. Той е предаван неколкократно в България, без да провокира сходни реакции. Настоящите събития обаче идват, откакто дни наред в столицата бяха вандализирани рекламни пана и билборди на идното шествие " София прайд ", както и след няколкогодишна клеветническа акция против ЛГБТИ общността ", се декларира в писмото. 

В него се показва, че според Конституцията и интернационалните контракти, по които България е страна, управляващите дължат отбрана на свободата на спокойно събиране. „ Тази отбрана се дължи както на събрания, провеждащи се на обществени места, по този начин и на събрания, провеждащи се в пространства частна благосъстоятелност.  Съгласно закона, столичният кмет дължи да приключи събрания, които не са мирни и нарушават упражняването на правата на другите, а полицията – да спомага на кмета за това, както и на уредниците за премахване на провокатори или лица, които не са част от мирното събиране. Това през вчерашния ден не се случи ", пишат от организацията. 

„ Недопустимо е през 2023 година в София, където " София прайд " се организира от 2008 година насам, да се осуетява упражняването на конституционни и съществени човешки права на ЛГБТИ хората, при безучастие от страна на управляващите, декларират те. Ето за какво ви призоваваме срочно, преди тазвечерната прожекция от програмата на " София прайд филм фест ", столичният кмет и управлението на Столична дирекция на вътрешните работи да предприемете всичко належащо съгласно компетенциите си, с цел да осигурите мирното протичане и спокоен достъп до тази и идващите прожекции в границите на филмовата стратегия ", молят от ЛГБТИ организацията.

Те приканват държавните институции и политическите партии " да осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните дейности, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права ". „ Призоваваме Народното събрание срочно за одобри промени в Наказателния кодекс, инкриминиращи закононарушения, стимулирани от половата ориентировка на потърпевшите ", се показва още в писмото.

„ Ние няма да позволим правата на ЛГБТИ хората да бъдат потъпквани безнаказано, а общността ни – оклеветявана и очерняна със стандарти, и ще се борим за това по всевъзможен начин на правовата страна ", декларират от организацията. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР