Музиканти от Франция подариха концерт на карловци, известното дуо „Романо-Марков“

...
Музиканти от Франция подариха концерт на карловци, известното дуо „Романо-Марков“
Коментари Харесай

Известни музиканти от Франция подариха концерт на карловци

Музиканти от Франция подариха концерт на карловци, известното дуо „ Романо-Марков “ дойде в града под Балкана по покана на Ротари-Карлово и остана през целия уикенд.

В петък вечер Паскал Романо и Илиян Марков излязоха на сцената в зрителната зала в читалище „ Васил Левски “. Концертът бе под мотото „ 100 години от рождението на Астор Пиацола “. Произведенията на аржентинския композитор, чийто обичан инструмент е банданеонът, са в репертоара на дуото. " Романо-Марков " извършиха два цикъла на Пиацола -„ История на тангото “ и „ Годишни времена “, а по-късно и „ Испанска рапсодия “ на Равел.

Това посещение в Карлово е директно след концерта на дуото във Варна. Музикантите към този момент записаха цялата си стратегия във Варна и Карлово в студио, техният CD ще излезе при започване на ноември и ще се популяризира както в България и Франция, по този начин и по света.

Илиян Марков е от Варна, учил пиано в Софийската консерватория, а в края на 90-те години отпътувал за Париж и там направил кариера. Той е учител по пиано в консерваторията във Версай. Паскал Романо също е учител в консерваторията във Версай и шеф на консерваторията в град Плезир покрай Версай.

Поканата към Илиян Марков и Паскал Романо насочиха доктор Антонина Дончева и брачният партньор и доктор Иван Дончев след инцидентна среща във Варна - родният град на известната в района стоматоложка и на българския музикант. Само след няколкоминутен диалог се родила концепцията Илиян Марков и неговият професионален сътрудник да гостуват в Карлово.

Показахме им още Сопот, лифта към билото на Балкана, гледките към Стремската котловина, музикантите бяха очаровани от природата в тази част на България, показа пред „ Марица “ доктор Антоанета Дончева.



А Паскал Романо и Илиян Марков бяха впечатлени от постройката на карловското читалище, от летния спектакъл и от опциите за културен живот, само че най-много от огромната зрителна зала, в която бе техния концерт. Преди да застанат зад пианото двамата тествали няколко инструмента и огледали деликатно салона. Чудесно комбиниране на архитектура и звучност, споделиха те, възхитени от интериорните решения като паното от дърворезба, което в действителност е акустично домино. Били сме в доста красиви зали, само че в тази съчетанието на архитектурата с акустичните решения е чудесно, това не се среща постоянно. С наслаждение бихме свирили още веднъж тук, споделиха двамата музиканти.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР