Mузикално-поетичният спектакъл “Нощ и Ден обединява творческите енергии на две

...
Mузикално-поетичният спектакъл “Нощ и Ден обединява творческите енергии на две
Коментари Харесай

Нощ и Ден с Владимир Михайлов и Мария Мартинова

Mузикално-поетичният театър “Нощ и Ден " сплотява креативните сили на две ярки артистични натури - пианистката Мария Мартинова и артиста и музикант Владимир Михайлов. Премиерата на това странствуване в света на френската лирика и музика е в Зала „ България “ на 4 декември в 19:30 ч. Изпълнявайки емблематични произведения на френския импресионизъм и символизъм, тандемът Мартинова – Михайлов ще поведе публиката на едно загадъчно и енигматично “пилигримство ” към дълбините на човешката душа, споделят уредниците.

Музика и Поезия ще предизвикат съзнанието, отвеждайки го до едно изключително въображение. Това е първият план сред двамата актьори, които ще „ заведат “ феновете в Зала „ България “ на темпераментно, енергично и виртуозно „ странствуване “ с музиката на Клод Дебюси, Морис Равел и актуалния швейцарски композитор Грегорио Занон и с поезията на Пол Верлен, Шарл Бодлер и Алоизиюс Бертран.



Спектакълът “Нощ и Ден ” е самобитно завръщане към “вътрешния храм ”, който от време на време изоставяме и в който изпитваме потребността още веднъж да влезем ”, споделя Мария Мартинова. На 4 декември е и формалното показване на най-новия ѝ албум “Nuit et Jour ” (Rubicon Classics) - " Нощ и Ден ” пред софийската аудитория.

" Вълнувам се доста за този план, който включва френска литература, страхотни текстове, изключителна музика ", показа пред Lupa.bg Владимир Михайлов. " Мария Мартинова е приета като пианист в целия свят и да бъда с нея на сцената е чест, наслаждение и отговорност към нейното изкуство. Благодаря за поканата на SHOOT и The Smarts. С тях сме работили по разнообразни планове, в това число и в Нощта на театрите, на която съм дипломат за втора година. Ще ви чакаме в зала " България ", ще бъде прочувствено, уверен съм ", насочи покана към публиката обичаният от феновете музикант и артист. 

Специалната покана към Владимир Михайлов да се включи в спектакъла " Нощ и Ден " идва поради неговата огромна обич към литературата и поради посветеността му в изкуството. Той е приключил Английска лингвистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", владее съвършено и френски, и съветски езици. Популярният актьор има и надарено перо - с изключение на музика, той написа и текстове за песни на български, британски и френски. В спектакъла ”Нощ и Ден ” Владимир Михайлов ще разкрие още собствен гений - като сетивен реализатор на стихове.



Фото: Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски

За плана на Мария Мартинова „ Nuit et Jour ” International Piano Magazine написа: „ Яркият запис на Мартинова е дяволска буря на клавирното майсторство. Това, което прави този албум необикновен, е, че неговите програмни бележки са неразделна част от слушателското преживяване: част от литературния поток на съзнанието, предопределен да съпровожда музиката, непрекъсната поема в прозаичност, написана от самата българска пианистка, с литературни подмятания към Дебюси, вплетени в тях... Всяко произведение е подбрано по този начин, че да пасне на нощната фикция на Мартинова. “

Мария Мартинова стартира да свири на пиано, въодушевена от богатото музикално завещание в фамилията си. Завършва НМУ във Варна с най-високо отличие, по-късно продължава образованието си в Националната музикална академия. Като притежател на влиятелната стипендия „ Владимир Хоровиц “ учи в Джулиард, а по-късно в Кралската Mузикална академия в Лондон.

Като многостранен реализатор уговорките на Мария са я отвели до влиятелни зали в целия свят. Тя е и емблематично име на интернационалната модерна танго сцена като създател на отбор TANGUARDA. Мария е прекрачвала граници, както на страни, по този начин и на жанрове, постоянно следвайки артистичното си кредо. 

Музикално-поетичният театър „ Нощ и ден “ е в партньорство с европейската самодейност „ Нощ на театрите “. 

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР