Музикално-драматичният театър Константин Кисимов“ във Велико Търново тази вечер кани

...
Музикално-драматичният театър Константин Кисимов“ във Велико Търново тази вечер кани
Коментари Харесай

Премиера на “Животът - това са две жени” в театъра във Велико Търново



Музикално-драматичният спектакъл „ Константин Кисимов “ във Велико Търново довечера кани феновете на своя премиерен театър “Животът - това са две дами ” по пиесата на Стефан Цанев. Гост-режисьорът Невена Митева показва своя прочит на драматургичния текст за комичните и напрегнати взаимоотношения сред бъдещите снаха и свекърва, за живота и полезностите, за традициите и модерността. 

Пиесата на Стефан Цанев „ Животът - това са две дами “ и през днешния ден има своя настоящ прочит повече от 35 години след написването ѝ. За безконечния конфликт сред снахата и свекървата, за срещата на традициите и модерното режисьорът на постановката във Великотърновския спектакъл Невена Митева споделя:

„ Интересното е, че при този конфликт някак си техните гледни точки се трансформират и във финала на пиесата остарялата жена с традициите си дава сметка какъв брой богат е светът и какъв брой доста е изгубила тя, живеейки затворено в своето село с едно раждане, едно венчило и една гибел . И другата, която си дава сметка какъв брой доста сме загубилиq неуважавайки традицията, неуважавайки чистите хрумвания, които носи тази традиция и които внушава. Нито едната, нито другата са 100 % прави. Истината ще се окаже някъде по средата, само че значимото е, че тази остаряла жена заобиква тази млада дама и доста би желала синът ѝ да остане с нея, макар че това се оказва невероятно “.

Спектакълът “Животът - това са две дами ” предизвика към размисъл за невидимите неща от живота, за покаянието и прошката, за сложните решения и сложния избор, за човешките недостатъци и надълбоко защитаваните секрети, за живота с цялото му разнообразие.

А въпросите в пиесата са безкрайни, каквато е тематиката за любовта, споделят актрисите Стефка Златкова и Силвия Шекилова:

„ Всеки човек е един свят. Колкото хора е обичал човек, в толкоз свята е бил. Срещайки тази жена и този конфликт на две вселени, променяйки тя мен, аз променяйки нея, аз си потеглям съжалявайки до някаква степен за нищожния си живот, който съм живяла и че нищо не съм видяла и не съм живяла “, споделя Стефка Златкова.

„ Аз претърпях всичките си любови още веднъж, репетирайки тази пиеса, извънредно застъпена е тематиката за любовта. Всеки човек, който минава през нас, в живота ни и ние през неговия ни трансформира извънредно доста и то с помощта на любовта. Аз не считам, че човек може да обича единствено един път, просто другите хора се обичат друго “, споделя Силвия Шекилова. 

Партньор на двете актриси в постановката е Стоян Борисов, който дефинира героя си като катализатор на салдото сред майка и обичана:

„ Той е един тип катализатор, който балансира нещата. Като чуем за снаха и майка, към този момент има спор, тъй че той внася този позитивен, ярък миг в техните връзки . Пиесата се споделя „ Животът - това са две дами “, т.е. за кой - значи за мъжа. И той се пробва да балансира и да извади най-хубавото от тях и когато е при тях на сцената се получава, само че когато го няма, там има различен вид дейности, нещо, което могат да си кажат две дами, когато мъжът не е там “. 

Перфектно подбраните звукови и музикални картини в премиерната режисура на Великотърновския спектакъл са на Петър Атанасчев, костюмите и сценографията са дело на Лидия Къркеланова. Спектакълът на режисьорката Невена Митева прескача елегантно сред драмата и смеха, сред ефирната деликатност и дълбините на най-съкровената тъга и болежка: 

Това е посланието, огромното обръщение, че човек се ражда на този свят, с цел да раздава, до последно това, което има , да го съобщи на другите. Това е и посланието на театъра като изкуство - да ни издигне над злободневното, над нужното, над нужното, с цел да излекува душите ни “.

Премиерата е на 8 април от 19 часа в камерната зала на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов “.
Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР