Музикален протест пред кабинета на премиера Бойко Борисов организират евробабите

...
Музикален протест пред кабинета на премиера Бойко Борисов организират евробабите
Коментари Харесай

Евробабите от Забърдо ще пеят пред кабинета на Борисов за път

Музикален митинг пред кабинета на премиера Бойко Борисов провеждат евробабите от Забърдо. Те отиват идната сряда (4 юли) в София да пеят пред Министерския съвет и да молят страната да им отпусне пари за пътя към селото. 17-километровото трасе е и метод към естествения феномен " Чудните мостове ".
Бабите от локалното читалище се окуражиха още повече за митинг откакто преди дни на пътя се срути голямо количество скална маса . Към сегашния миг камъните са разчистени по този начин, че прекосяването се прави в едната лента.
Преди седмица облечени в носии членовете на фолклорния състав " Евробаби " към забърдовското читалище " Христо Ботев " сами започнаха да запълват дупките по компрометирания сектор, ползвайки технология на повече от 400 години. Вместо с асфалт, засипваха изчезналите части с глина от варовик. Глината я пресоваха с дървени валяци, с цел да стане твърда и да не чупят туристите колите си.
" По отношение на срутището са взети спешни ограничения, с цел да се стабилизира краткотрайно откосът и да се обезпечи проводимостта на пътя. Онзи ден алпинистите направиха разчистването и са разкрили една скална маса, която е в пъти повече от това, което беше очевидно при започването на строителните мероприятия ", сподели Николай Михайлов, архитект във компанията за укрепването му.
Кметът на Забърдо Валентин Черпоков сподели, че са имали план по Програмата за селските региони, само че по незнайни за него аргументи кметицата на Чепеларе Славка Чакърова не го подала за финансиране.
" Много песни ще му пеем на Бойко Борисов, нека министър председателят да даде някой лев, та да създадем пътя. В него е и ножът, в него е и сиренето ", сподели мъж от селото.
Кметът на Чепеларе Славка Чакърова съобщи, че срутището е зародило на 15 юни. Екип от общината, със съдействието на Черпоков, обезпечил незабавно техника, която да разчиства падналите къмъни.
" Там има обаче една оголена скала, която стърчи и има заплаха да падне. Тогава се свързахме с инж. Костадинка Миланова - шеф на Областно пътно ръководство в Смолян, която ни даде контакти на компания с алпинисти, които са работили на пътя Асеновград - Смолян. Те пристигнаха и огледаха обекта, предложиха оферта за незабавни ограничения за решение на казуса. Миналата седмица подписахме контракт с тях, преведохме задатък и от понеделник работят на пътя. Те срутиха огромния камък и придвижването се спираше поетапно в продължение на два дни до момента в който разчистват. В общината сме задвижили проект за деяние в такива обстановки ", уточни Чакърова.
С кмета на Забърдо подхванали ограничения за селото да се реагира, в случай че има заболели хора, в случай че има потребност от хранителни артикули и медикаменти.
" На този стадий пътят е пристъпен, само че там, където са падали камъните, е с нарушена настилка. Сутринта съм изпратила екип от общината, които да сложат нужната сигнализация, с цел да знаят хората, които пътуват към селото и към " Чудните мостове ", че има заплаха от падащи камъни. Сега обаче екипът не може да продължи да работи, тъй като в това дъждовно време е рисково за тях. Обрушването на рисковите камъни и обезопасяването на ската е планувано по контракт в границите на към 35 000 лв.. Имаме още няколко дни работа. Наистина доста неприятна обстановка. Както господин Черпоков, по този начин и ние се тормозим за сигурността на хората, които минават през там. Впоследствие ще изготвим план за трайно подсилване на ската и ще насочва искане пред Междуведомствената комисия за отбрана на популацията към Министерски съвет ", добави кметът на Чепеларе.
Тя изясни, че за пътя от " Сините ханчета " до " Чудните мостове " в действителност е имало направен план още в предишен мандат на стойност 12 млн. лева През 2016 година била отворена мярката за селските пътища по Програмата за развиване на селските региони. Когато обаче били оповестени насоките за кандидатстване, се оказало, че няма да съберат нужните точки за финансиране, защото пътят не води до обитаемо място, а значим аршин е " брой население ", което пътят ще обслужва.
" Не подадох плана за пътя до Забърдо и " Чудните мостове ", тъй като съгласно авансово оповестените критерии беше ясно, че няма да бъде утвърден. Защо да харчим в допълнение разноски за консултанти и др? Още повече, че през 2016 година имахме право да подадем три плана. Ние преценихме, че най-вече точки ще ни събере улицата в Чепеларе, учебното заведение и един магистрален тръбопровод Орехово-Хвойна-Малево-Павелско. Подписали сме до момента контракта за учебното заведение, където имаме оптимален брой точки. В момента сме на стадий избор на реализатор. За улица " 24 май " също имахме също оптимален брой точки. Проектът е на стойност към 2 млн. лева, само че ни лишиха 18 точки с мотив, че цената на оборудванията надвишават 50% от общата стойност на плана. А всеки знае, че Чепеларе е планински град и без подпорни стени няма по какъв начин да направиш улицата и тя да е устойчива. За водопровода още никой нищо не споделя. А по мярката, която в този момент е отворена по програмата, няма опция за пътища ", разясни кметът.
Чакърова подала тъжба против отхвърли за финансиране на въпросната улица в града, само че тя била отхвърлена.
Относно правата за Забърдо и " Чудните мостове " тя споделя, че няколко пъти поставяла въпроса пред министъра на туризма Николина Ангелкова, че когато пътят води до туристически обект, би трябвало да се зачита не броят на локалното население, а броят туристи, които ще бъдат облагодетелствани от неговото създаване. Попитана дали следователно ще поддържа митинга,Чакърова отговори, че той е освен за популацията, а за цялата община.
" Феноменът " Чудните мостове " е горделивост освен за община Чепеларе, а и за област Смолян. Миналата година неколкократно съм изпращала писма с искане да се обезпечи финансиране на този проект- и към Министерството на туризма, и към Министерството на превоза, и към Министерство на регионалното развитие. Отговорите са негативни, тъй като това е общинска пътна мрежа и общината би трябвало да го финансира. А знаете, че общината има 4,5 млн. лева отговорности. В възстановителен проект сме. Приходите на година бяха приблизително до 2,9 млн. лева, предходната година ги увеличихме на 3,5 млн. лева При изискване, че дофинансираме детски градини, учебни заведения, прехрана на общинската администрация, няма по какъв начин да създадем сами този път ", добавя Чакърова.
По думите ѝ средствата, отпускани от страната за финансови разноски на община Чепеларе за предходната година, са 420 000 лв.. " Собствени средства министърът на финансите не ни разрешава да отделяме, тъй като сме в затруднено финансово състояние и личните доходи на общината, които са 3,5 млн. лева, не могат да покрият разноските по прехрана на общината. От тях не може да отделяме за финансови разноски. В края на ноември месец с разпореждане на Министерския съвет ни бяха отпуснати 950 000 лв. за улици и там стана огромният скандал с Общинския съвет, когато бяхме упрекнати, че пренасочваме средства, а не беше по този начин. Със съдействието на " ВиК " в Смолян и инж. Мариян Николов преди година подменихме водопровода в село Проглед. Там се наруши асфалтовата настилка и предходната година направихме един лист на улиците, които са в най-отчайващо положение - на Пампорово, в Проглед и няколко улици в Чепеларе. Тази година ние изпълняваме действия, планувани през есента на 2017 година Под въздействието на господин Черпоков общинските съветници отделиха 100 000 лв. от финансовите разноски за Забърдо. А в писмо до общината министърът е написал, че кметът носи отговорност за финансовата дисциплинираност. В случая казусът е там, че със средства, предопределени за финансови инвестиции, ще се прави настоящ ремонт. А изкърпването на дупки не е финансов разход, а настоящ ремонт ", разясни Славка Чакърова.
Тя споделя, че в Забърдо не трябва да се тормозят, тъй като както през 2016 година са заделили близо 40 000 лв. за изкърпване на дупките, и тази година ще създадат настоящ ремонт. " Аз знам, че този път има два-три сектора, които в действителност са в сериозно положение. Фирмата, която извършва действия по рехабилитация на уличната и пътна мрежа, откакто завърши заданията си, ще изкърпи и дупките към Забърдо. Това може да стане през юли месец ", уточни кметът на Чепеларе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР