Музеят на хумора и сатирата ще отбележи своята 50-годишнина на

...
Музеят на хумора и сатирата ще отбележи своята 50-годишнина на
Коментари Харесай

Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи своята 50-годишнина

Музеят на хумора и сатирата ще означи своята 50-годишнина на 1 април.

Емблематичната за Габрово културна институция поражда на основата на габровския фолклорен комизъм и на развитата карнавална традиция, с концепцията да служи на създателите и на ценителите на хумористичното изкуство, да бъде дом на хумористите и сатириците, които постоянно са недолюбвани от формалната власт.

Създаден с възторг и упоритост да обхване необятен набор от проявления на комичното в международен мащаб, Музеят се утвърждава като неоспорим популяризатор на модерно хумористично и сатирично творчество в света още в края на 70-те години на предишния век.

Началото на интернационалната активност слага Биеналето на хумора и сатирата в изкуствата през 1973 година . Следва възходяща поредност от национални и интернационалните състезания и прояви в региона на изкуството, литературата, фолклора, киното и театъра.

Домът разгласява свое издание за комизъм и сатирата - „ Апропо ”, което слага нови стандарти за съвременно профилирано издание в България. Изгражда се неповторим живописен фонд от хумористични и сатирични произведения от целия свят. Габрово стои твърдо на картата на международните центрове на комизъм.

Ала идват икономическите и политически разтърсвания през 1989  и бурният вятър на измененията безусловно прекършва голяма част от интернационалната активност на институцията.

Следват години на тествания и оцеляване, преосмисляне на активността и адаптиране към новите стопански условия. Домът съумява да запази интернационалния си авторитет и име.

Днес Музеят на хумора и сатирата е насочен към рационализация на своите архитектурни пространства, постанова се с интензивно наличие във виртуалното пространство, преориентира активността си към изява и подкрепяне на млади модерни създатели, крои смели проекти за бъдещето.

Но зад всичко казано стоят хиляди създатели от страната и чужбина и една дребна войска от хора, споделили част от професионалния си път с Музея. За тях, прекараните в тази институция години остават най-щастливите.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА

11:00 КАК ГАБРОВО СТАНА СТОЛИЦА НА ХУМОРА
Откриване на новата експозиция, зала 2
16:30 СВОБОДАТА ДА ОСМИВАШ
Лекция на Чавдар Николов, зала 7А
18:00 НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ
Откриване на галерия политически шаржове на карикатуристите от Прас Прес Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов., зала 7
19:00 – 20:00 Концерт на блус-рок групата „ The Blue Jam Ways “, зала на Жирафите
През целия ден най-малките гости ще могат да вземат участие в играта НАРИСУВАЙ МИ ШЕГА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР