Музеят на Христо Смирненски отвори отново врати днес след продължила

...
Музеят на Христо Смирненски отвори отново врати днес след продължила
Коментари Харесай

Музеят на Смирненски отвори врати след 18-годишна пауза

Музеят на Христо Смирненски отвори още веднъж порти през днешния ден след траяла прекомерно дълго пауза за ремонт и реституция - 18 години. Официалното разкриване в двора на къщата на ул. „ Овче поле “ 116 в столицата, където е живял поетът, събра ценители на неговото творчество, измежду които и доста деца, с шефа на Националния книжовен музей Атанас Капралов, доктор Елена Алекова – основен организатор на музея, квартет „ Светоглас “, поета Георги Константинов, артиста Янко Лозанов и възпитаници от 43-то ОУ „ Христо Смирненски “ в София. Сред формалните посетители бяха вицепрезидентът Илиана Йотова и заместник-министърът на културата Юрий Вълковски.

В актуализирания дом на поета посетителите могат да се потопят в достоверната атмосфера, в която от 1916 до 1923 година е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от Кукуш. Тук Смирненски написа едни от най-известните си стихотворения и публицистични текстове. В главната битова експозиция са истински движимости и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета, прецизира БНР. В залата на втория етаж има персонални движимости, преписка, истински ръкописи, фотоси, първи и по-нататъшни издания на негови творби. Изложбата следва хронологично и тематично виталния и креативния път на Христо Смирненски. 

Сред най-интересните експонати са сценичен бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни произведения, както и предсмъртният бележник на поета, владеене на Националния книжовен музей. Особено трогателен артефакт е шал, подарен на поета от годеницата му Женя Дюстабанова. Доскоро постройката е била изцяло разнебитена, със счупени прозорци и течащ покрив, напомни Българска национална телевизия.

Квартет " Светоглас " дадоха начало на откриването, а шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов напомни редица от знаковите стихотворения на Смирненски като “Да бъде ден ” и “Стария музикант ”. По-късно Капралов съобщи пред Българска национална телевизия, че доста учебни класове са изявили предпочитание да посетят музея, по тази причина чака неговото бъдеще да е ярко. Надява се и на интерес от страна на българските писатели. Той разкри, че от есента в къщата музей ще проработи книжовен салон „ Да бъде ден “, където създатели и ценители на четенето ще дискутират разнообразни тематики.

„ За мен е чест, че Министерството на културата съумя да подкрепи откриването на къщата на семейство Измирлиеви. Времето на Христо Смирненски няма по какъв начин да отмине, тъй като с думите си той е измежду нас. Имам ослепителен спомен от идването ми тук като дете, идвах тук, с цел да се заредя духовно, за мен е чест да видя един от знаците на детството ми освежен “, сподели зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Актьорът Янко Лозанов извърши стихотворението на поета “Цветарка ”, а поетът Георги Константинов рецитира стихотворение, отдадено на Смирненски.
Събитието приключи с осъществяване на паметните стихотворения   “Братчетата на Гаврош “ и “Юноша ” от учениците от 43-то ОУ, носещо името на поета.

Къщата-музей е с приемно време от вторник до събота от 10.00 до 18.00 часа, а през днешния ден, в деня на откриването, входът е свободен.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР