Мурумуру и бабасу – новите кокосови масла. Маслата от какао,

...
Мурумуру и бабасу – новите кокосови масла. Маслата от какао,
Коментари Харесай

Мурумуру и бабасу – новите кокосови масла

Мурумуру и бабасу – новите кокосови масла. Маслата от какао, кокос и ший сега са едни от най-популярните, само че маслaтa от мурумуру и бабасу скоро може да заемат водеща роля.

Въпреки че са по-малко известни от другите типове палмови масла, тези от мурумуру и бабасу в последно време притеглят вниманието.

Мурумуру

Маслото от мурумуру идва от ядките на бразилска палма, вирееща най-вече в дъждовните амазонски гори. Дървото е известно като Аstrocaryum murumuru и е едно от преобладаващите дървета в региона. Растението е диво, не предстои на обработване и не се третира с пестициди и торове.

Маслото, извлечено от семената на палмата, има бял до жълтеникав цвят и се употребява като омекотяващо, подхранващо, успокояващо и овлажняващо средство. Маслото може да се употребява при леки ожулвания, псориазис, екзема. То омекотява сухата кожа,  облекчава обриви и понижава вредата за кожата от прекалено излагане на слънце. Лауриновата киселина в това растително масло е сходна на тази, която се съдържа в кърмата.

Бижута, основани от ларви Caddis

Ето някои от изгодите за кожата и косата от маслото от мурумуру:

  1. Естествен овлажнител за кожата

Маслото от мурумуру има отличен хидратиращ резултат. То е богато на мастни киселини, като лауринова и миристинова киселина, които могат да оказват помощ за възобновяване на влагата на кожата.

Здравата кожа има богата на липиди кожна преграда, която задържа влагата, до момента в който сухата кожа има нормално по-ниски равнища на мазнини. Ето за какво кремовете и лосионите могат да подобрят хидратацията на кожата посредством запечатване във вода.

За най-хубави резултати маслото от мурумуру се нанася незабавно след душ, когато кожата всмуква водата най-добре.

  1. Намалява начупването и накъсването на косата

Маслото от мурумуру има високо наличие на лауринова киселина-мастна киселина, която прониква в косъма. Това разрешава по-добро задържане на влага и запечатване на кутикулата, което води до по-мека, по-хидратирана коса и понижава начупването. Освен това защищава от увреждане от слънцето, топлината и други нездравословни съединения.

  1. Маслото от мурумуру няма да запуши порите ви

Ако ви се коства, че кокосовото масло е прекомерно тежко за кожата ви, то маслото от мурумуру може да бъде добра опция.

То е по-малко комедогенно от какаовото и кокосово масло. Това значи, че е по-малко евентуално да запуши порите ви и да аргументи акне или комедони.

Маслото от мурумуру оказва помощ за усмиряване и навлажняване, без да предизвиква проблеми на кожа, която е склонна към акне.

  1. Помага за понижаване на бръчките

Хидратиращото свойство на маслото от мурумуру оказва помощ за забавянето на появяването на фини линии и бръчки. Това масло е богато на витамин А – мастноразтворим витамин и антиоксидант, виновен за хубавичко кожа и коса.

  1. Помага за здрав искра на косата

Блясъкът е знак за здрава коса.

За да предотвратите неналичието на искра на косата, използвайте богат на мазнини еликсир като масло от мурумуру, който поддържа косата ви хидратирана и резервира естествения й искра.

  1. Отличен за сензитивна кожа

Хората с сензитивна кожа нормално имат по-ниски равнища на липиди в кожната мембрана. Това може да докара до стягане, болежка и нараснало навлизане на дразнители като аромати и алкохоли, които се срещат в доста артикули за грижа за кожата.

Използването на гальовен крем, богат на мазнини с минимални съставки като масло от мурумуру, може да помогне за възобновяване на кожната преграда, без да предизвиква в допълнение раздразнение.

Бабасу

Маслото от бабасу е изцяло натурална съставна част, която идва от ядката на амазонски суперплод на палма Attalea speciosa, Babassu.

Бабасу е извънредно значимо многофункционално дърво, произвеждащо храна, медикаменти и необятна гама от други материали за локалното население. Родината му е Бразилия. Среща се в тропическите гори на Амазонка, Гвиана, Суринам, Боливия. Сега е необятно публикувано и в Мексико.

Освен това е доста значима просвета за произвеждане на масло в цяла Южна Америка. Това е обогатяващ овлажнител, който е цялостен с мастни киселини и витамини и бързо става все по-предпочитан за козметични използва от неговия аналог кокосово масло.

Маслото от бабасу има няколко преимущества в грижата за кожата и косата пред кокосовото. Двете са много взаимозаменяеми за задачите на готвене и разчистване, само че някои аспекти на маслото от бабасу го вършат желано за задачите на козметиката.

Маслото се употребява в кремове за лице, червила и балсами, артикули за грижа за тяло, коса, ръце и нокти. Използва се при производството на сапун, защото дава изобилна пяна.

  1. Лек овлажнител

Маслото от бабасу е доста по-леко спрямо кокосовото. Докато кокосовото масло наподобява се задържа дълго по повърхността на кожата, то това от  бабасу едвам се усеща след към час като го нанесете. Не чувствате кожата си мазна като от кокосовото масло и няма да запуши порите, в случай че сте склонни към акне, имате мазна кожа или по-малки пори.

Тъй като е с по-малко тегло, маслото от бабасу също попива в кожата доста по-бързо от кокосовото масло.

  1. Има мек и неосезаем мирис

Някои хора не харесват мощния и изразителен мирис на кокос. Именно това е друго преимущество на маслото от бабасу. Има доста мек мирис, който е съвсем неосезаем, тъй че можете да се насладите на овлажняващите преимущества, без да миришете натрапчиво на лосион. Така съвсем цялостната липса на мирис на маслото от бабасу няма да повлияе на други аромати, които решите да носите.

Благодарение частично на мекия си мирис, а също и на меката си текстура, маслото от бабасу се смесва фантастично с други етерични масла и съставки. Направете свои лични артикули за здраве и хубост вкъщи, като употребявате масло от бабасу, в това число паста за зъби, ексфолианти със сол/захар, мехлеми и други. Можете даже да смесите своя личен ароматизиран овлажнител с персонализирана композиция от етерични масла и/или аромати в дребна вана с масло от бабасу.

  1. Мощно оръжие против кожни възпаления

Миристиновата киселина, съдържаща се в маслото от бабасу, има бактерицидни свойства и оказва помощ за угнетяване на развиването на патогенна микрофлора и гъбички, което ускорява резултата на лаурина. Това прави маслото от бабасу доста мощно оръжие в битката против различни  кожни възпаления, в това число акне.

  1. Защитава кожата от стареене

Бабасу е доста богат на лауринова и миристинова киселини. Лауринът, интегрирайки се в клетъчните мембрани, подмладява и стяга кожата . Този ефект срещу стареене се засилва от токотриенолите, включени в състава. Лауриновата киселина, която е част от състава, има мощни антимикробни качества , затова се оправя добре с инфектиране на мазна кожа.

 

Мурумуру и бабасу – новите кокосови масла

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР