МРРБ въвежда стратегическо планиране в управлението на републиканските пътища България

...
МРРБ въвежда стратегическо планиране в управлението на републиканските пътища България
Коментари Харесай

Министър Цеков: Хаотичният пъзел на пътните ремонти от последните години трябва да се подреди, ако искаме добри и безопасни пътища

Министерство на регионалното развитие вкарва стратегическо обмисляне в ръководството на републиканските пътища

„ България сега няма настояща тактика за развиване на републиканската пътна мрежа, макар че според Закона за пътищата би трябвало да има такава. Последната е изтекла през 2022 година От години липсват и тригодишни или едногодишни капиталови стратегии за развиване, настоящ ремонт и поддържане на пътищата. Отсъствието на стратегически метод, е една от главните предпоставки за неприятното положение на пътната мрежа и способства за големия брой пътнотранспортни катастрофи. “ Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков при връчването на първите годишни награди „ Регионални и локални начинания в поддръжка на сигурността на придвижването “. Церемонията се провежда от Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ с поддръжката на Българска телеграфна агенция.

„ Ежегодно имаме голям брой пътни катастрофи, имаме стотици починали и хиляди ранени. Всяко година губим популацията на едно приблизително огромно българско село. Това не е нов проблем, а е извънредно тежък обществен проблем, към който не могат да останат безучастни нито институциите, нито обществото “, сподели министър Цеков. Той изрази вяра съвместената работа на институциите и гражданския бранш, посредством решения и послания, да докара до възстановяване на държавната политика за пътната сигурност.

Регионалният министър напомни, че подобряването на пътната сигурност е оповестено от премиера акад. Николай Денков като главен приоритет на сегашния кабинет. „ Премиерът разгласи упорит проект със седем ограничения, които включват взаимоотношение на редица държавни институции, който към този момент е подложен в осъществяване. Ролята на министерството на районното развиване е посредством Агенция „ Пътна инфраструктура “ да носи отговорност за развиването и ръководството на републиканската пътна мрежа “, изясни Цеков.
Министърът означи, че строителната микровселена в България през последните години наподобява на безредно разпръснат пъзел.

„ Всеки, който кара по пътищата, е очевидец по какъв начин на една и съща основна артерия имаме една подготвена част, една в градеж, липсват ни обходни пътища и това постанова рискови решения, свързани с краткотрайната организация на придвижването. Свидетели сме и на неприятното положение на второкласната и третокласната републиканска пътна мрежа. Имаме пътни сектори, на които 30-40 години не е имало никаква намеса, а в същото време се ремонтират трасета, които имат потребност единствено от козметичен ремонт. Свидетели сме на изчезнали маркировки, мантинели и пътни знаци по съществени пътни артерии “, сподели още министър Цеков. Според него причина за това, че управлението на Агенция „ Пътна инфраструктура “ дълго време не е прилагала стратегически метод и обмисляне към развиването на републиканската пътна мрежа и възстановяване на изискванията за пътна сигурност.

Министър Цеков означи, че главен приоритет на кабинета ще е да върне стратегическото обмисляне в ръководството и развиването на републиканските пътища, тъй че да се обезпечи последователност и всяко последващо държавно управление да следва поредна политика за възстановяване на пътната мрежа. Това ще способства за понижаване на травматизма и ще послужи за предварителна защита против пътно-транспортните катастрофи. Регионалният министър се обърна с зов и към всички водачи за рационално държание по неприятните ни пътища все още.

В церемонията взе участие и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева. Тя отличи спечелилите в категория „ Активна общинска политика по сигурност на придвижването по пътищата “. Награда за огромна община получи Габрово, а за дребна – Роман.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР