Мръсният въздух е най-голямата външна заплаха за човешкото здраве, по-лоша от тютюна или алкохола, установява голямо проучване

...
Замърсяването на въздуха е по-опасно за здравето на обикновения човек
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха е по-опасно за здравето на обикновения човек на планетата Земя от пушенето или алкохола, като заплахата се влошава през неговият глобален епицентър Южна Азия, дори когато Китай бързо се подобрява, показа сравнително проучване във вторник.

И все пак нивото на финансиране, заделено за справяне с предизвикателството, е малка част от сумата, предназначена за борба с инфекциозните заболявания, се казва в изследването от Института за енергийна политика към Чикагския университет, известен като EPIC.

Неговият годишен доклад за индекса на качеството на въздуха (AQLI) показа, че замърсяването на въздуха с фини прахови частици — което идва от превозни средства и промишлени емисии, горски пожари и други — остава „най-голямата външна заплаха за общественото здраве“.

горските пожари — свързани с по-високи температури и по-сухи условия поради изменението на климата — причиняват пикове на замърсяване от западните Съединени щати до Латинска Америка и Югоизточна Азия. Рекордните горски пожари в Канада това лято предизвикаха широко разпространени опасения относно качеството на въздуха и потенциалното въздействие върху здравето.

Например историческият сезон на горските пожари в Калифорния през 2021 г. показа, че окръг Пламас получи средна концентрация на фини прахови частици повече от пет пъти спрямо насоките на СЗО.

Историята на Северна Америка за подобряване на замърсяването на въздуха през последните десетилетия е подобна на тази в Европа, но остават големи разлики между Западна и Източна Европа, като Босна е най-замърсената страна на континента.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР