Мозъкът е люлката на всичко, което сме - съзнанието, паметта,

...
Мозъкът е люлката на всичко, което сме - съзнанието, паметта,
Коментари Харесай

За професора, номиниран за премиер: "Мозъкът е люлката на всичко!"

" Мозъкът е люлката на всичко, което сме - съзнанието, паметта, страстите, духа. Ние знаем на молекулно равнище какво се случва в мозъка, само че за същността на това по какъв начин мислим, приказваме, виждаме, слушаме знаем към момента малко. Иска ми се да имам вяра, че нещата, които предстоят, са положителни. Надявам се оптимизмът, който ме е движил дотук, да продължи да го има ".

Това споделя преди повече от година пред Българското национално радио номинираният през днешния ден от ГЕРБ-СДС претендент за министър председател проф. Николай Габровски.

Тогава, точно на 50-ият си рожден ден, медикът, който е едно от светилата в родната и международна неврохирургия, споделя по какъв начин свободата и мъдростта постоянно са изграждали мощната връзка сред него и татко му - проф. Стефан Габровски, доайен в неврохирургията, оглавявал от 2000 до 2011 година Клиниката по неврохирургия на най-голямата незабавна болница в България.

Зам.-директорът на " Пирогов ", който единствено преди дни, на 29 ноември, навърши 51 години, показва, че ние като хора не знаем на молекулно равнище какво се случва в мозъка, само че за същността на това по какъв начин мислим, приказваме, виждаме, слушаме и знаем към момента малко.

" Най-непоносимото за мен е било, когато има сложни болести при деца... Влизането в интервенция е в някаква степен и наслаждение за мен. Лекарите имаме привилегията в основата на специалността ни да е помощта за другите ", добавя той, чиято биография свидетелства за голям брой избавени човешки животи и запълнения график за интервенции с месеци напред.

Днес пред президента Румен Радев, Габровски показа, че през годините обратно пред него неколкократно е мало две вероятни варианти – да влезе в политиката и да работи на Запад, само че той в никакъв случай не се е колебал дали да напусне рамките на родината си.

А за политиката той сподели: " Надявам се, че изборът за мен, като персона, която е консенсусна и професионална, ще даде опция за един нов звук в политиката, тъй като чисто политическите пристрастености - нищо не доведоха. Ще разчитаме повече на професионализъм ".

Нееднократно професорът е споделял в свои изявленията, че като хирург няма правото на отмалялост, на съмнения и недостатъци, а " да продължиш напред, тъй като няма кой да ти довърши интервенцията, без значение какъв брой тежка и комплицирана е тя. Така е и с подхванатата работа - би трябвало да се оправиш ".

Вероятно точно и поради това му разбиране от обединението, получила най-голяма поддръжка на предварителния избор, а точно ГЕРБ-СДС, са се спрели не него като претендент за министър-председател.

Пред медиите през днешния ден Николай Габровски разгласи, че още няма имена, които биха влезнали в неговия експертен кабинет, само че е отворен за договаряния с всички в Народното събрание.

" Аз въпреки всичко съм оптимист и се надявам да се оправим... Да се премине към един разговор, да се търсят общи допирни точки, с цел да преодолее България този тежък интервал. Вратите ще бъдат отворени за всички, ще търсим професионализъм и експертност.  Започваме диалозите от през днешния ден, няма да губим никакво време. Надявам се, че всички са оценили това, че съм консенсусен, привикнал съм да работя в екип, въпреки всичко такава е специалността ми... Чака ни доста работа. Започваме диалозите по напълно нов метод ", заключи медикът.

По обявата работи: Златко Желев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР