Моят принцип като физик е, че по закона за запазване

...
Моят принцип като физик е, че по закона за запазване
Коментари Харесай

Бизнесът може да бъде и с кауза

" Моят принцип като физик е, че по закона за опазване на силата няма по какъв начин само да вземаш. Доказано е в човешката история и от бедните, и от богатите. Аз избирам да давам непринудено, да не очаквам ориста да ми го вземе. "  Това са думи на Димитър Тонов, който дружно с Десислава Янкова към този момент повече от 10 години е в бизнеса с детски дрешки и спално долни дрехи. Тяхната Angel baby обаче не е типичната шивашка компания. Двамата пробват във всеки артикул на компанията да има добавена стойност и смисъл. " Бизнесът е като хората, би трябвало да има някаква душа в него. Говоря за честния бизнес, който е тръгнал от кухненската маса. Ако отговорът на въпроса " за какво го правиш " е " за пари ", в никакъв случай няма да стане ", уверен е Димитър.

Приключението стартира през 2008 година Деси и Димитър са сътрудници в интернационална компания, на които им писва от корпоративния свят и вземат решение, че ще вършат собствен план. Кръщават го на Ангел, сина на Димитър, който тогава е бебе. Започват с постелъчно долни дрехи за деца. " Нищо не разбирахме от този бизнес. Просто взехме решение, че ще го вършим ", споделя Димитър. Почти незабавно се записват за присъединяване в международно ревю за детски артикули в Кьолн, което е след месец. " Направихме някакви модели, безусловно нищо не знаехме. Нашите наблюдения за ревютата бяха върху Пловдивския панаир. В Кьолн попаднахме в една друга галактика. Бяхме наели щанд от 12 кв. м - това е една кухня в общия случай. Срещу нас изложители бяха италианци с 300 кв. м щанд, пристигнаха със строителна бригада, построиха своя постройка и декорираха с цветни речни камъни ", спомня си Димитър.

Участието им на ревюто е неуспех. " Нищо не постигнахме, изложихме се, надълбоко се потиснахме, само че най-малко видяхме защо става въпрос. Това въобще не ни отхвърли ", обобщава той. Същата година двамата записват компания в Съединени американски щати с концепцията да продават онлайн. " Намерихме си сътрудник, пратихме 600 комплекта. Започнахме да работим и постигнахме някакви резултати. Продавахме се в " Уолмарт ", в холивудски магазини и така нататък Но неопитните хора не могат да преценяват интервалите за оборот на стоката. Само пътят до там е един месец ", изяснява Димитър. И добавя, че

 

с Деси са имали няколко на практика банкрута,

 

не юридически, и този е бил първият.

Така се постанова всичко да стартира изначало. Правят уебсайт, пробват дистрибуция с български магазини. Но стартира финансовата рецесия. " Лошият дълг в бизнеса беше на доста високи равнища - никой не ти заплаща, ти не можеш да плащаш. Логически стигнахме до  извода, че с цел да ни бъде, би трябвало да скъсим веригата на доставка - да отворим магазини и да работим непосредствено ", споделя Димитър. Така отваря първият магазин на Angel baby - на столичната ул. " Тулово ", покрай АГ болница " Шейново ". В идващите 3-4 години компанията отваря общо 9 магазина - по един в Пловдив, Бургас и Варна, както и 6 в София.

През 2015 година във компанията влиза капиталов фонд. Димитър е срещу и в този момент го прави оценка по-скоро като неточност. Според него е доста нездравословно при неизчистен бизнес модел да се вкарват доста пари. " Инвестирахме ги във втори завод, магазини, хора, само че не се получиха нещата, както чакахме ", обобщава Димитър. Така

 

през 2017 година двамата отново стартират изначало

 

По това време детето на Деси страда от астма. Търсейки лекуване за него, се срещат със семейство с дете с доста изострен атопичен дерматит. В желанието си да му оказват помощ вземат решение да се захванат със профилирани дрешки за деца с кожни проблеми и сензитивна кожа. " Успяхме да създадем един доста логичен и потребен артикул, с който отидохме в Кьолн на същото ревю. Става дума за артикул, изработен от плат, наименуван лиосел, който е обработен с антибактериален сътрудник, двулицев, със специфична кройка без шевове. Продуктът има доста добър резултат при неофициални проби с деца. Те се усещат доста добре, а по-големите си го и търсят и упорстват да се обличат единствено с такива облекла, тъй като това ги избавя от адския сърбеж, който имат заради дерматита ", изяснява Димитър. Екипът на Angel baby този път не си потегля с подвита опашка от Кьолн, а с първа премия за нововъведения. " Тя в никакъв случай не е печелена от някого оттук на Виена. Обикновено я получават италианци, скандинавци - народи с обичаи в дизайна и нововъведенията ", споделя Димитър. Този артикул към момента не е видял бял свят по финансови и организационни аргументи. " Ще му пристигна някой ден времето ", уверен е Димитър. 

В Кьолн се срещат с една дама от комисия в Европейски Съюз, отговаряща за сигурността на детските артикули и безвредния сън. Разговорът с нея ги кара

 

да премислят целия си път до момента

 

и да се посветят на бизнеса с идея. Те слагат началото на Националната акция за безвреден сън, като подаряват спални чувалчета на всички искащи родилни отделения в страната. Идеята на Деси и Димитър е тази акция да увеличи информираността за синдрома на неочакваната бебешка гибел, за който в България малко се приказва. А няколко страни - Съединени американски щати, Германия и Англия, Австралия, са свели смъртността от този синдром 10 пъти с няколко елементарни правила за безвреден бебешки сън. Едно от тях е да се спи с чувалче или без покривка.

Така през 2017 година компанията взема решение да мине напълно онлайн и да се концентрира напълно върху спалните чувалчета и продуктите за сън, като редуцира целия си останал подбор. В основаването им влага познанията на международните специалисти в сигурността на детския сън, както и на екип от български неонатолози и ортопеди, с цел да предложи най-хубавите и безвредни спални чувалчета, отговарящи на всички международни стандарти за сигурност.

Компанията към този момент продава и в чужбина - в Полша, Румъния, Гърция, Австрия, Германия, Швейцария и Люксембург. За чужбина отива към 40% от продукцията. Бизнесът се стабилизира и има поле и за други обществени акции. През уеб страницата да вземем за пример всеки може да си поръча комплект дрешки за недоносени бебета. " Не знам какъв брой сме раздали, значително хиляди. Който ни изиска чувалче за недоносено бебе, вършим и си го получава гратис ", изяснява Димитър.

Благодарение на покупките за Коледа 2018 година от Angel baby подаряват над 650 спални чувалчета на децата от всички домове за медико-социални грижи в България.

И това надалеч не е всичко. Ангел, на който е кръстена компанията, е запален геймър. По негова концепция компанията дарява мобилни гейминг станции в детски отделения с дълъг болничен престой – като отделението за трансплантирани деца в болница " Лозенец ", децата на хемодиализа в детска педиатрична болница, сърдечно заболели деца в III градска болница и детското поделение на болница " Св. Марина "  във Варна. 

На 13 март 2020 година, в първите часове на оповестеното изключително състояние поради пандемията, компанията спира производството на спални чувалчета и стартира да прави защитни маски. Произвеждат

 

4000 трислойни маски, които подаряват на хората от първа линия -

 

лекари и служители на реда в цялата страна. Няколко седмици по-късно даряват 100 спални чувалчета за новородени на бъдещи родители, изпаднали в затруднено състояние по отношение на изключителната обстановка.

Във компанията работят 15 души. " С Деси си работим наедно с другите. Те не работят за нас, а с нас ", споделя той. И добавя, че това е шивашката компания със 7-часов работен ден. " Любимци сме на Инспекцията по труда, постоянно ни дават за образец ", смее се Димитър. И споделя по какъв начин е решено работното време да бъде понижено - " Ние наближаваме 50-те. И 8 часа работен ден стартира да тежи. Преди две години споделих - хайде да пробваме на 7 часа, и доста добре се получи. Момичетата сега си потеглят в 16 часа и са доста щастливи. При това пониженото работно време не се е отразило на заплащането им.

Запитан дали страната пречи, той споделя, че не пречи, само че и не оказва помощ. Например с непрекъснатата смяна в разпоредбите. Иначе изискванията като налози, осигуровки и други по никакъв начин не са неприятни. Но за една българска компания е доста мъчно да пробие на европейския пазар. " Първо един бизнес продава в личната си страна.

 

Тук пазарът е дребен, ние се борим за 50 000 бебета

 

В Полша да вземем за пример има 500 000 раждания. Дори от софтуерна позиция една полска компания, която в този момент стартира, има смисъл да търси запас и да си купи най-хубавите машини, тъй като стартовият ѝ пазар би ѝ разрешил да ги изплати. Което не е същото за една българска компания, нито за една албанска или македонска компания ", изяснява Димитър. И добавя, че една роботизирана автоматизирана машина за кроене коства 200 000 евро. " Поляците имат. Ние не можем да си позволим. И започнахме със остарели машини, едвам неотдавна напълно ги подменихме с нови ", добавя той.

За европрограми той не желае и да чува. " Бизнесът би трябвало да се самоиздържа. Какво ще оказват помощ тези пари? Това са непознати пари, наготово, водят до неоправдани, надути и недообмислени разноски. Няма смисъл ", обобщава той.

Колкото да пандемията, твърди, че не се е отразила негативно на бизнеса, тъй като той още доста преди нея е минал онлайн. " Няма по какъв начин да знаем какво би било без пандемията. Но не се върнахме обратно, в противен случай ", признава Димитър. Но счита, че рано или късно това ще се отрази отрицателно, тъй като, " когато в стопанската система има ръчна спирачка някъде, рано или късно ще пристигна и до нас ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР