МОСВ публикува за консултации и писмени становища от обществеността проектите

...
МОСВ публикува за консултации и писмени становища от обществеността проектите
Коментари Харесай

Ако страната ни не представи районите под заплаха и риск от наводнения, ЕК ще продължи наказателната процедура

МОСВ разгласява за съвещания и писмени мнения от обществеността плановете на картите на регионите под опасност и с риск от наводнения за Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски регион за басейново ръководство на водите, оповестиха от министерството. С това на процедура започва използването на втория стадий от Директивата за наводненията и се основават условия да не се допусне прекосяване на идващ стадий на една от наказателните процедури против страната.

Картите са създадени в осъществяване на условията на европейското и българското законодателство – Директивата за наводненията и Закона за водите, по план, финансиран от Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година “. Те се изготвят за всеки от одобрените региони със забележителен евентуален риск от наводнения, като в сходство със законовите условия би трябвало да се актуализират на всеки 6 години и да бъдат показани пред Европейската комисия.

Проектите на карти са оповестени на интернет страниците на басейновите дирекции, само че могат да бъдат достъпни и посредством уеб страницата на министерството на адрес:

https://www.moew.government.bg/bg/vodi/planove-za-upravlenie/planove-za-upravlenie-na-riska-ot-navodneniya-purn/planove-za-upravlenie-na-riska-ot-navodneniya-2022-2027/ 

Заинтересованите страни могат да изпращат мнения, оферти, рекомендации и мнения в период до 26 април 2022 година поотделно за всеки регион за басейново ръководство на адреса на съответната басейновата дирекция. Активното присъединяване на всички способени органи, заинтригувани страни и необятната общност е от основно значение при одобряването на картите на регионите под опасност и риск от наводняване.

С оповестяването на плановете за съвещания и писмени мнения е подхваната основна стъпка за превъзмогване на закъснението при тяхното преразглеждане и актуализиране, поради което при започване на февруари Европейската комисия започва наказателна процедура против страната ни.

След приключване на периода за съвещания и отразяване на постъпилите мнения, ще бъде направен и оповестен окончателният вид на картите на регионите под опасност и риск от наводняване. Това ще разреши до септември България да извърши уговорките си да показа картите на Европейската комисия, с което ще бъде избегнат рискът от следващо развиване на процедурата за нарушаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР