Москва/Токио. Правителството на Япония официално обяви за визитата на Шиндзо

...
Москва/Токио. Правителството на Япония официално обяви за визитата на Шиндзо
Коментари Харесай

ТАСС: Правителството на Япония официално обяви визитата на Шиндзо Абе в Русия

Москва/Токио. Правителството на Япония публично разгласи за визитата на Шиндзо Абе в Русия на 21 и 22 януари, оповестява ТАСС .
Информацията е обявена от основния секретар на кабинета Йошихиде Суга в петък на постоянната конференция.
По-рано пресслужбата на Кремъл осведоми, че договарянията сред Владимир Путин и Шиндзо Абе ще са в Москва на 22 януари и на тях се чака да се разиска въпросът за подписване на кротичък контракт сред РФ и Япония. Японският министър председател ще бъде в Москва на работна аудиенция по покана на съветския държавен глава.
Да се задействат договарянията сред двете страни по тази тематика президентът Путин и министър председателят Абе са решили през ноември 2018 година в Сингапур. Тогава страните са се договорили да одобряват като снова на диалозите, които ще водят, Съвместната декларация от 19 октомври 1956 година. С нея се приключва войната сред двете страни, възвръщат се дипломатическите и консулските им връзки.
В член 9 от Декларацията тогавашното руско държавно управление се съгласява да съобщи на Япония остров Шикотан и група по-малки необитаеми острови от Малките Курили при изискване, че фактическото предаване ще се извърши след подписване на кротичък контракт. Декларацията е утвърдена от висшите законодателни органи на двете страни на 8 декември 1956-та.
През 1960 година Япония и Съединени американски щати подписват контракт за сигурност. Като отговор на този акт Съюз на съветските социалистически републики анулира задължението си да съобщи островите. На 27 януари 1960 година тогавашното руско държавно управление приема паметна бележка, съгласно която тези острови ще бъдат предадени на Япония единствено при изискване, че от нея ще бъдат изведени всички непознати войски, които сега се намират на територията й.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР